Το Made in Abyss προβλήθηκε το 2017 και είναι μία dark fantasy/ adventure σειρά, αποτελούμενη από δεκατρία επεισόδια. Βασισμένη στο ομότιτλο manga του Akihito Tsukushi και σε σκηνοθεσία του Masayuki Kojima, δεν άργησε να αναχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τότε σεζόν. Το πρωτότυπο σενάριο, οι έντονες αντιθέσεις, το μυστήριο και η περιπέτεια είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που έγινε τόσο δημοφιλής και έκανε τους θαυμαστές της ανά το κόσμο να αδημονούν για το δεύτερο κύκλο.
Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!
Η Ορθ είναι μία πόλη χτισμένη γύρω από ένα τεράστιο ‘κρατήρα’, γνωστός ως ‘Η Αβυσσος’. Αποτελεί το μοναδικό ανεξερεύνητο μέρος του κόσμου και φιλοξενεί ασυνήθιστες μορφές χλωρίδας και πανίδας, καθώς και αλλόκοτα τεχνουργήματα. Στην Ορθ λοιπόν, ζει ένα ορφανό κορίτσι εν ονόματι Ρίκο, η οποία αποφασίζει να αναζητήσει τη μητέρα της στα βάθη της Αβύσσου, έχοντας ως συντροφιά τον Ρεγκ, ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.
To σενάριο περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους δύο βασικούς ήρωες, τη Ρίκο και τον Ρεγκ, ακολουθώντας τους στη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την αλήθεια και να ρίξουν φως στα μυστικά του άγνωστου αυτού κόσμου. Αν και φαίνεται ελαφρώς κοινότυπο εκ πρώτης όψεως, στη πραγματικότητα είναι πρωτότυπο και πολύπλοκο, ενώ όσο εξελίσσεται γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό και ώριμο. Ωστόσο, καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στη χαρά και τη θλίψη, αφού χαρακτηρίζεται και από μία έντονη αίσθηση ελπίδας, ανεμελιάς και ενθουσιασμού.
Η ροή της ιστορίας στο πρώτο μισό της σειράς είναι αργή, δίνοντας χρόνο σε κάποιον να παρατηρήσει καλύτερα τόσο τους πρωταγωνιστές (οι οποίοι έχουν υπέροχες και ρεαλιστικές αλληλεπιδράσεις), όσο και τις συνθήκες που επικρατούν στο κόσμο τους. Αυτό προσφέρει μία διαδραστική εμπειρία και, παρόλο που η εξέλιξη της προσωπικότητας των χαρακτήρων είναι περιορισμένη, ο θεατής γρήγορα ταυτίζεται μαζί τους. Όλοι τους φέρουν μοναδικά γνωρίσματα τα οποία αποτυπώνονται με ευφάνταστο τρόπο, ενώ η χαριτωμένη όψη τους δημιουργεί στο κοινό μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας κάνοντάς το να συλλογίζεται πως ‘τίποτα κακό δε μπορεί να συμβεί σε ένα τόσο γλυκό anime’.
Αυτό όμως, απέχει πολύ από τη πραγματικότητα.
Όπως προειπώθηκε, σειρά γίνεται ολοένα πιο σκοτεινή, ενώ καταπιάνεται με ώριμες και δύσκολες θεματολογίες. Βασικό ρόλο έχει η απώλεια και το πώς κανείς τη βιώνει, ενώσω αναζητά παράλληλα τη πνευματική κάθαρση. Το Made in Abyss τονίζει πως απαιτείται ψυχική δύναμη, θάρρος και στήριξη από το περίγυρό μας, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Επίσης, παραθέτει τη σημασία της συντροφικότητας, μιας και σπάνια κανείς μπορεί να τα καταφέρει ολομόναχος. Η βοήθεια που προσφέρεται απλόχερα από ανθρώπους που μας αγαπούν και μας νοιάζονται, πρέπει να γίνεται δεκτή και να εκτιμάται, μιας και δεν είναι πάντα δεδομένη.
Ένα ακόμα καίριο ζήτημα που θίγεται στο anime, είναι η επιλογή του να μη θυματοποιεί κάποιος τον εαυτό του. Δυστυχώς, κανείς δε δύναται να ελέγξει ή να επηρεάσει όλες τις συνθήκες που επικρατούν γύρω του ώστε να έχει το εκάστοτε επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί όμως να ελέγξει πώς θα αντιδράσει ο ίδιος, επιλέγοντας είτε να γίνει έρμαιό τους, είτε να βρει την αιτία του κακού και να αγωνιστεί. Στο Made in Abyss, μπροστά από αυτή τη δύσκολη απόφαση, τείνουν να βρίσκονται μικρά παιδιά. Παιδιά τα οποία τιμωρούνται με βάναυσους τρόπους, οι οποίοι εστιάζουν στον εξευτελισμό τους μέσω της γύμνιας, ή που γίνονται πειραματόζωα δίχως τη θέλησή τους. Μέχρι και τότε όμως, δε χάνουν τη πίστη τους και, παρά τις όποιες δυσκολίες, κυνηγούν το στόχο τους.
Τέλος, η σειρά αυτή καταπιάνεται με το μυστήριο των ανεξερεύνητων περιοχών και τη λατρεία για το άγνωστο. Κάνει επίκληση στη περιπετειώδη φύση του ανθρώπου, ο οποίος τρέφεται από την αγάπη και τον ενθουσιασμό μίας νέας ανακάλυψης. Άλλωστε, το είδος μας ανέκαθεν τρεφόταν από αυτή τη φλόγα, έχοντας τη τάση να χτίζει θρύλους, παραμύθια και θεότητες γύρω της, πασχίζοντας παράλληλα να την αποκρυπτογραφήσει και να τη κατανοήσει.
Artwork
Το Made in Abyss φέρει εξαιρετικά ενδιαφέρον artwork, με έντονες αντιθέσεις. Η βία, η γυμνία, η παιδική κακοποίηση και η θλίψη, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το χαριτωμένο και ‘αθώο’ σχέδιο των χαρακτήρων. Οι απόψεις γύρω από αυτό διίστανται αλλά, κατ εμέ, η παραπλάνηση που πετυχαίνει μέσω αυτής της αντίθεσης είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της σειράς. Συνεχίζοντας, τα backgrounds είναι καλοσχεδιασμένα και λεπτομερή, ενώ η κίνηση είναι ρευστή και γεμάτη εκφραστικότητα. Το στούντιο Kinema Citrus έκανε αξιόλογη δουλειά, κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς το χαμηλό budget που είχε στη διάθεσή του! Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του νεαρού και ταλαντούχου Kevin Penkin, ο οποίος κρύβεται πίσω και από την υπέροχη μουσική του The Rising of the Shield Hero. Οι μελωδίες του, οι οποίες συνοδεύουν όμορφα τη σειρά, εντείνουν τα συναισθήματα του φόβου, της προσμονής και της απόγνωσης, μιλώντας απευθείας στη καρδιά του θεατή.
Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως οι: Mariya Ise (Fairy Tail, Yuri on Ice!), Eri Kitamura (My Hero Academia, Love and Lies) και Sayaka Ohara (Fruits Basket, Your Name).
Facts
1) Η ‘Κατάρα της Αβύσσου’, η οποία περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν με τις εναλλαγές στο βάθος, είναι επηρεασμένη από τη ‘Νόσο των Δυτών’.
2) Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο anime film series, με τίτλο Made in Abyss: Journey’s Dawn και Made in Abyss: Wandering Twilight, τα οποία καλύπτουν τα γεγονότα των επεισοδίων της σειράς, έχοντας όμως κάποιες ενδιαφέρουσες προσθαφαιρέσεις.
3) Το 2020 κυκλοφόρησε το φιλμ Made in Abyss: Dawn of the Deep Soul, το οποίο πραγματεύεται κυρίως τα γεγονότα που αφορούν το σκοτεινό παρελθόν της Nanachi.
4) Μιας και η σεζόν ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο cliffhanger, ένας δεύτερος κύκλος, ο οποίος προβλέπεται να απαντήσει σε πολλά από τα εναπομείναντα ερωτήματα, θεωρείται βέβαιος.
Εν κατακλείδι, το Made in Abyss αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο σας. Αποτελεί μία πρωτότυπη περιπέτεια, η οποία θα καταφέρει να σας μαγνητίσει. Η σημασία μίας ισχυρής θέλησης, η ανάγκη των παιδιών για οικογένεια, η εκμετάλλευση και η εξερεύνηση του αγνώστου, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και ενήλικο σενάριο, το οποίο είναι άξιο της φήμης του.