The Pathless MC
The Pathless MC

Videogame Review: The Pathless

Μπαίνοντας στο κόσμο του The Pathless, θυμήθηκα γιατί μου αρέσουν οι indie παραγωγές: Γιατί είναι πρωτότυπες. Έτσι λοιπόν και το συγκεκριμένο παιχνίδι, έχει να προτείνει μια φρέσκια ιδέα και έναν καινοτόμο τρόπο περιπλάνησης.

Plot and Narration

To studio Giant Squid μας έχει συνηθίσει σε πολύ όμορφους και άξιους περιήγησης κόσμους και το The Pathless επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όπως και στο Abzu, έτσι κι εδώ, ο πρωταγωνιστής εμφανίζεται σε ένα καινούριο γι αυτόν μέρος και η περιπέτεια ξεκινά.  Έχουμε στην διάθεση μας ένα τόξο και απέναντι μας έναν σατανικό ανταγωνιστή που σκοπός του είναι να σκοτώσει τους Θεούς του τόπου, πνίγοντας τα πάντα στο σκοτάδι. Σκοπός μας είναι να τον σταματήσουμε, να εντοπίσουμε τους Θεούς και να τους ελευθερώσουμε. 

Το σενάριο είναι όσο απλό ακούγεται, η αφήγηση είναι γραμμική και το μέλλον προδιαγεγραμμένο. Θα μπορούσα όλα αυτά να τα αναφέρω με αρνητική χροιά, αλλά θα το αποφύγω διότι πιστεύω πως οι δημιουργοί δεν επικεντρώθηκαν εκεί. Πρόσθετα, σε προσωπικό επίπεδο δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα, γιατί στο επίκεντρο του παιχνιδιού βρίσκεται η εξερεύνηση και οι μηχανισμοί του. Το σενάριο απλά υπάρχει για προσφέρει την απαιτούμενη ροή και να ενεργοποιεί γεγονότα που επηρεάζουν τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε. 

They See me Rollin

Το παιχνίδι αυτό φέρνει στο μυαλό το Journey και υπάγεται στην platform κατηγορία, με στοιχεία εξερεύνησης. Τι το πρωτότυπο όμως προσφέρει; Ασταμάτητη κίνηση! Στο The Pathless δεν σταματάς ΠΟΤΈ να προχωράς. 

Tο περιβάλλον του παιχνιδιού είναι γεμάτο στόχους που, όσο τους πετυχαίνεις με το τόξο σου, σου δίνουν ώθηση και γεμίζουν τη μπάρα κίνησης. Δεν υπάρχει επιλογή fast travel, συντομεύσεις ή backtracking μηχανισμοί. Αν θες να πας κάπου, απλά “τσουλάς” μέχρι εκεί -και αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό σημείο του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει σωστός δρόμος ή σωστή αλληλουχία κινήσεων για να πετύχεις τον σκοπό σου. Πηγαίνεις μέχρι εκεί που μπορείς να δεις και το μόνο όριο είναι η φαντασία σου. 

Πιστός σύντροφος σε αυτό το ταξίδι είναι ένα γεράκι, το οποίο μας βοηθάει να μένουμε στον αέρα. Μπορούμε να το βάλουμε να κουβαλήσει αντικείμενα, να μας ανεβάσει σε ψηλές περιοχές και εμείς, ως καλοί φίλοι, οφείλουμε να το προστατεύουμε από τους εχθρούς και να προσέχουμε την υγεία του. 

The Cons

Ο παίκτης καλείται να “καθαρίσει” την εκάστοτε περιοχή από τη σκοτεινή ενέργεια που την καλύπτει και για να το καταφέρει αυτό πρέπει να μαζέψει  κάποια σύμβολα, λύνοντας γρίφους, και να τα τοποθετήσει στα παρατηρητήρια/πύργους της. Κάθε περιοχή φυλάσσεται από ένα ζωόμορφο τέρας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Τη πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, έχει τρομερό ενδιαφέρον. Άλλωστε, η προσθήκη των Bosses σε ένα αμιγώς platform παιχνίδι, είναι αναμφίβολα μία ανάσα δροσιάς. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο τη πρώτη φορά. Μετά, απλώς επαναλαμβάνεται…

Οι γρίφοι για τις πρώτες 2 ώρες, από τις 5 που διαρκεί το παιχνίδι, μοιάζουνε σαν προέκταση του tutorial και αργότερα δυσκολεύουν αλλά όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο με αποτέλεσμα να κουράζουνε και να χαλάνε την ροή του παιχνιδιού. Τα Bosses από την άλλη είναι πανέμορφα και εκμεταλλεύονται την οπτική ποιότητα στο έπακρο. Η όλη διαδικασία του να κυνηγήσεις το boss, έτσι ώστε να καταλήξεις στην μάχη εναντίον του, είναι διασκεδαστική και εκμεταλλεύεται τους μηχανισμούς κίνησης στο βέλτιστο. Η μόνη μου παρατήρηση σε αυτό το κομμάτι είναι ότι ο χαρακτήρας μας δεν έχει ζωή και πρακτικά δεν μπορεί να πεθάνει, οπότε οι μάχες δεν έχουν να προσφέρουν κάποια πρόκληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται το συναίσθημα της αγωνίας της επιβίωσης, καθώς και η χροιά απειλητικότητας που υπήρχε στην ατμόσφαιρα.

Closure

Το The Pathless είναι ένα παιχνίδι που, αν το αντιμετωπίσεις καθαρά σαν μια ευκαιρία να περιπλανηθείς σε έναν όμορφο κόσμο και να απολαύσεις τους διασκεδαστικούς μηχανισμούς του,τότε σίγουρα θα περάσεις ωραία. Έχει να προσφέρει καινούργιες ιδέες στο χώρο του platform gaming και η εκτέλεσή τους είναι εύστοχη και καινοτόμα.  Δυστυχώς όμως μπορεί να γίνει εύκολα κουραστικό, μιας και η επαναληψιμότητα του δεν μπορεί να αποφευχθεί.  Οπότε, αν θέλετε να περάσετε καλά, χαλαρώστε, αφήστε την ανάγκη να αποδείξετε τα gaming skills σας στην άκρη και αφεθείτε στο κόσμο του. Αξίζει μία ευκαιρία!

Details

Developer: Giant Squid

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2020

Διαθέσιμο σε: PlayStation 4, PlayStation 5, iOS, Microsoft Windows, Macintosh operating systems, tvOS

Τιμή: $39.99

Χρήστος Μελίδης

More Stories
3m cover  1 1
3Mou | 11 |