Anime Review: The Cat Returns

cat returns
cat returns

Το intro για αυτή την ανάλαφρη ταινία, θα ξεκινήσει με την εξής λέξη: Γάτες!
Όμορφες, αφράτες, χοντρές ή χαριτωμένες, καλύπτουν όλα τα γούστα και μπορώ να εγγυηθώ πως, αν κάποιος είναι γατόφιλος, θα λατρέψει το The Cat Returns!
Το φιλμ αυτό, σκηνοθετημένο από τον Hiroyuki Morita, είναι βασισμένο στο ομότιτλο manga της Aoi Hiiragi. Αποτελεί ένα spin-off στο Whisper Of The Heart, με αποτέλεσμα πολλοί αγαπημένοι ήρωες, όπως ο Baron, να επιστρέφουν στην οθόνη. Η ταινία αυτή, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία δυνατή ή αξιομνημόνευτη δουλειά του Studio Ghibli και διαφέρει αρκετά σε σύγκριση με ό,τι μας έχει συνηθίσει το Ιαπωνικό Dream Factory. Παρόλα αυτά, είναι μία τόσο πρόσχαρη και χνουδωτή περιπέτεια, που αξίζει λίγο από το χρόνο σας!

Synopsis
Η Haru, μία ντροπαλή και αδέξια έφηβη, σώζει τη ζωή ενός γάτου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρίγκιπας. Μετά τη γενναία της πράξη, βρίσκεται άθελά της αρραβωνιασμένη μαζί του και παγιδεύεται σε ένα μαγικό και αλλόκοτο βασίλειο. Για να ξεφύγει από εκεί προτού στερέψει από χρόνο, θα βασιστεί στη βοήθεια των νέων της, παράξενων φίλων.

 

Review
Το The Cat Returns είναι ένα φιλμ αφιερωμένο στην ενηλικίωση και στο ταξίδι που κάνουν όλοι, όντας νέοι, ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Διηγείται με παιχνιδιάρικο τρόπο την ιστορία της Haru, ενώσω προσπαθεί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές της. Παρόλα αυτά, μίας και είναι δημιούργημα του Studio Ghibli, δεν θα μπορούσαν παρά να πάρουν όλα μία απρόσμενη και μαγική τροπή!

Το σενάριο σε αντίστοιχες ταινίες, τείνει να ακολουθεί το εξής μοτίβο: Όμορφος πρίγκιπας σώζει όμορφο κορίτσι, κατακτώντας κατ’αυτό το τρόπο το δικό τους happily ever after. Όμως, στο The Cat Returns, όλα είναι ανάποδα. Μεσοαστή μαθήτρια σώζει τον πρίγκιπα των … γατιών και, αφότου γίνεται πριγκίπισσα, η ζωή της πάει από το κακό στο χειρότερο… Αν και θυμίζει κλασικό, παιδικό παραμύθι, έχει μία ιδιόρρυθμη πλοκή η οποία μαγνητίζει!

Ένα από τα υπέροχα πράγματα σε αυτή τη ταινία, είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να μεταφέρει το θεατή μακριά από τη πραγματικότητα, ταξιδεύοντάς τον. Μέσω αλλόκοτων, σουρεαλιστικών συμβάντων, ξετυλίγονται αμέτρητες πιθανότητες για το πώς μπορεί να εκφραστεί η φαντασία. Είναι ένα φιλμ, το οποίο δε θα μπορούσε ποτέ να αποδοθεί ως live-action!

Το μήνυμα της ταινίας, είναι αρκετά απλό και αισιόδοξο και μπορεί να συνοψιστεί στην ακόλουθη φράση: Πίστεψε στον εαυτό σου και θα πετύχεις. Είναι ένα όμορφο και συνηθισμένο δίδαγμα για παιδικό παραμύθι, αυτό όμως δε το κάνει λιγότερο αξιόλογο. Άλλωστε, όταν κάποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, η ζωή γίνεται πιο εύκολη!
Προχωρώντας όμως, παρουσιάζονται τρία επιπλέον μηνύματα που αξίζει να αναφερθούν. Πρώτα από όλα, η υπεροχή της φύσης έναντι της πόλης παρατηρείται ξεκάθαρα, αμέσως μόλις η Haru φτάνει στο βασίλειο. Το αστικό τοπίο φαντάζει χαοτικό και κάνει κάποιον να νοσταλγεί τη γαλήνη της εξοχής. Δεύτερον, ο θεατής μαθαίνει πως το να κάνει κάποιος κάτι καλό δεν είναι ποτέ λάθος ή ανούσιο, ενώ η ευγένεια και ο σεβασμός δεν απογοητεύουν. Τέλος, ενώ η ταινία οδεύει προς το τέλος της, το κοινό αντιλαμβάνεται πως η εμφάνιση δεν έχει τόση σημασία και πολλές φορές τείνει να είναι παραπλανητική.

Αν και το The Cat Returns δεν είναι ένα πολύπλοκο και συναισθηματικό φιλμ, δεν σημαίνει πως υστερεί σε βάθος. Φυσικά, είναι πολύ φτωχό θεματικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες του Studio Ghibli, αλλά η ειλικρίνεια και το χιούμορ των χαρακτήρων, μαζί με το χαριτωμένο παραλογισμό που επικρατεί, το κάνουν υπέροχο με ένα μοναδικό τρόπο. Το σενάριο ξεδιπλώνεται ξεκάθαρα, η δράση και η περιπέτεια δε σταματούν λεπτό, ενώ η όλη αισιοδοξία που κυριαρχεί στολίζεται με αμέτρητα, συγκινητικά quotes. Αν κάποιος δεν είναι οικείος με τις ταινίες του Ghibli, αυτή είναι ένα εύκολο και γλυκό ξεκίνημα.

Artwork
Το artwork είναι πολύ διαφορετικό από ότι στις υπόλοιπες δουλειές του Studio, όμως παραμένει ευχάριστο. Επιλέχθηκε να διατηρηθεί το ιδιαίτερο στιλ του manga όσον αφορά τους χαρακτήρες. Σχετικά με τα χρώματα, αν και φαντάζουν ελαφρώς ξεθωριασμένα, καταφέρνουν να παραμένουν ζωντανά. Εν κατακλείδι, τα τοπία ίσως να μη κόβουν την ανάσα και το γενικότερο σχέδιο να φαντάζει ελαφρώς ‘πρόχειρο’ και απλοϊκό, παρόλα αυτά προκαλεί μία ευφορία και μία γαλήνη. So, it’s a win!

Το soundtrack είναι σύνθεση του Yuji Nomi, ο οποίος είχε επιμεληθεί τη μουσική και στο Whisper of The Heart. Καταφέρνει να συνοδεύσει όμορφα τη ταινία καθόλη της τη διάρκεια και αποδίδει σωστά τα συναισθήματα. Όσον αφορά το voice acting, αποδίδεται με γλαφυρότητα μέσω ηθοποιών οι οποίοι, ως επί τω πλείστον, δε δουλεύουν στα anime. Κάποιος εξ αυτών είναι οι: Yoshihiko Hakamada και Tetsurō Tamba.

Facts
Το The Cat Returns ήταν η πιο κερδοφόρα ταινία στην Ιαπωνική εγχώρια αγορά το 2002. Η ταινία αυτή, ξεκίνησε ως ‘Cat Project’ το 1999, μιας και το Studio Ghibli έλαβε αίτημα από ένα Ιαπωνικό θεματικό πάρκο ώστε να δημιουργήσει μία ταινία μικρού μήκους, που θα πρωταγωνιστούσαν γάτες. Ο Hayao Miyazaki όρισε τρία σημεία-κλειδιά για αυτή τη παραγωγή: τον Muta, τον Baron και το μυστήριο μαγαζί με τις αντίκες. H Hiiragi ανέλαβε το manga. Το θεματικό πάρκο όμως, λίγο καιρό αργότερα, άλλαξε γνώμη και ακύρωσε το αίτημά του. Τότε o Miyazaki πήρε την όποια δουλειά είχε ήδη γίνει για το Cat Project και έδωσε στον Hiroyuki το σκήπτρο της σκηνοθεσίας, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη ταινία.

Closure
To The Cat Returns είναι ένα απλό και ευκολονόητο φιλμ. Υστερεί σε συμβολισμούς ενώ τα βαθιά, σκοτεινά μηνύματα που περιβάλλουν τις ταινίες του Ghibli, αυτή τη φορά απουσιάζουν. Είναι αισιοδοξο, χαλαρωτικό και αποπνέει μία κομψότητα, χωρίς έντονα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και, αν και στερείται πολυπλοκότητας, παραμένει κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όμορφο με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για ένα Κυριακάτικο απόγευμα!

Σοφία Ευαγγελίδου

 

cassette wallpapers 30293 4550061