Το HAL, σε σκηνοθεσία του Ryōtarō Makihara, κυκλοφόρησε το 2013. Όντας συμπαραγωγή των Ponyo Canyon, Production I.G., Wit Studio και Shochiku, αποτελεί ένα anime που εστιάζει στην αγάπη, την λύτρωση και τα πράγματα που δεν προλάβαν να ειπωθούν. Η ανάλυση που ακολουθεί γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και δεν περιλαμβάνει spoilers. Ας ρίξουμε λοιπόν μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα αυτής της συναισθηματικής ταινίας!
HAL: Analysis
Η ιστορία είναι αρκετά απλή, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκτυλίσσεται στο Kyoto του μέλλοντος, όπου ρομπότ με νοημοσύνη και άνθρωποι, συνυπάρχουν αρμονικά. Όμως, περιέργως, η πόλη φαίνεται αρκετά παραδοσιακή και όμοια με την σημερινή εκδοχή της.
Σε ένα μικρό σπίτι στο Kyoto, λοιπόν, απομονώθηκε η Kurumi, μετά τον τραγικό θάνατο του αγοριού της, Hal. Έχοντας χάσει το ενδιαφέρον της για τη ζωή, ο παππούς της αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια ενός ρομπότ, με σκοπό να την βοηθήσει να προχωρήσει και να ξεπεράσει τα τραυματικά της βιώματα. Το ρομπότ αυτό, παίρνει την μορφή του Hal, και γίνεται ένας πανομοιότυπος σωσίας του. Το συγκεκριμένο συμβάν της ταινίας, αποτελεί τροφή για σκέψη. Στην πραγματική ζωή όμως, ένας σωσίας του εκλιπόντος θα βοηθούσε, κάνοντας όσους έχουν μείνει πίσω να αποδεχθούν πιο ομαλά και σταδιακά το γεγονός, ή θα χειροτέρευε την κατάσταση;
Η αλήθεια είναι, πως αυτή ή ιδέα φαντάζει ελαφρώς παράλογη και φυγόπονη. Παρ’όλα αυτά, υπό συνθήκες μεγάλου πόνου η λογική παραμερίζεται. Έτσι και στο HAL, όταν η Kurumi αδυνατεί να δεχθεί την πραγματικότητα, επείγει να βρεθεί άμεσα βοήθεια. Η άρνησή της είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις, και για αυτό τον λόγο η θεραπευτική διαδικασία επιβάλλεται να είναι extreme και στοχευμένη.
.
HAL: Digging Deeper
Θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποφύγω τα spoilers και να είμαι λακωνική. Κατά την γνώμη μου, σε αυτό το anime υπάρχει μία από τις καλύτερες ανατροπές που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο πετυχημένη, είναι η δυσκολία του να προβλεφθεί, και πώς, όταν αποκαλύπτεται, όλη η ταινία αποκτά διαφορετική προοπτική.
Παρ’ όλα αυτά, το HAL θα ήταν εξαιρετικό ακόμα και χωρίς αυτή. Εξερευνά και εμβαθύνει στο τι είναι η αγάπη και στο πώς αγαπάς κάποιον -με όλες τις μικρές χαρές και λύπες της καθημερινότητας. Πρόσθετα, ασχολείται με την λύτρωση που προκύπτει μέσα από την βοήθεια και την κατανόση προς τους άλλους, και προσπαθεί να διδάξει πως μόνο όταν κάποιος συγχωρήσει τον εαυτό του, θα καταφέρει να συνεχίσει την ζωή του. Βλέποντας αυτή την ταινία, έρχεται στο μυαλό η υπέροχη φράση του Γάλλου συγγραφέα, Eric-Emmanuel Schmit: Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει ο θάνατος είναι πως είναι επείγον να αγαπήσουμε.
Αν και το anime αυτό είναι σύντομο (διαρκεί μόλις 60 λεπτά), και κατ’ επέκταση κάποια κομμάτια του φαίνονται βεβιασμένα, είναι τρομερό το πώς οι δημιουργοί του κατάφεραν να διηγηθούν μία πολυσύνθετη ιστορία σε τόσο λίγο χρόνο. Οι χαρακτήρες, απλοί και προσιτοί, επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν δέσιμο με τον θεατή. Υπάρχει αθωότητα, ειλικρίνεια, και η διάθεση να διορθωθούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Τέλος, τονίζεται πως αν και ό,τι έχει γίνει δεν αλλάζει, αλλάζουμε εμείς, και πως, είναι καλύτερα κάποιος να έχει αγαπήσει και να έχει χάσει, παρά να μην έχει αγαπήσει καθόλου.
HAL: Artwork
Το HAL είναι ένα οπτικό αριστούργημα, και, αισθητικά, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα anime που έχω δει ποτέ! Τρομερές λεπτομέρειες, προσεκτικά σχεδιασμένα τοπία και μαγευτικά χρώματα. Όλη αυτή η τέχνη είναι δημιούργημα του -άγνωστου τότε- Wit Studio, που σήμερα είναι παγκοσμίως διάσημο για το Attack on Titan. Αξίζει να αναφερθεί πως ήταν η πρώτη σκηνοθετική δουλεία του Ryotaro Makihara, καθώς και του σεναριογράφου Izumi Kizara. O Izumi Kizara είχε εργαστεί στο παρελθόν σε δραματικές σειρές, όμως ποτέ πριν σε anime.
To HAL δεν είναι βασισμένο σε κάποιο manga ή βιβλίο. Αυτό είχε προβληματίσει πολύ το στούντιο για το αν έπρεπε εν τέλει να κυκλοφορήσει. Άλλωστε η πλειοψηφία των anime είναι βασισμένη σε ήδη πετυχημένα manga ή βιβλία. Όμως ρίσκαραν και βγήκαν κερδισμένοι, δημιουργώντας μία υπέροχη ταινία και ανοίγοντας τον δρόμο για πολλές αξιόλογες δουλειές ακόμα.
Closure
Πραγματικά ήλπιζα να δημιουργηθεί ένα sequel της ταινίας. Άλλωστε, αν σε τόσο περιορισμένο χρόνο -και από μία νέα ομάδα δημιουργών- παρουσιάστηκε ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα, το δεύτερο μέρος θα άφηνε το κοινό άφωνο. Το HAL δεν είναι ένα ‘’robot love’’ anime, και αυτός ο χαρακτηρισμός το αδικεί τρομερά! Εμβαθύνει στην αξία της αγάπης και στον πόνο όταν εκείνη φεύγει. Είναι σπαρακτικό και συναισθηματικό, αλλά τα σημεία δράσης και χιούμορ που υπάρχουν διάσπαρτα, καταφέρνουν να κάνουν το κλίμα πιο ελαφρύ και την ταινία ακόμα καλύτερη. Θα εκπλήξει όποιον την δει, και σίγουρα θα την παρακολούθησει πάνω από μία φορά.
Σοφία Ευαγγελίδου