Κάποια βασικά πράγματα που όλοι αγνοούμε για το φαγητό
1) Τα πράσινα λαχανικά π.χ. μαρούλι, μπρόκολο και λοιπά, πρέπει να είναι καταπράσινα και σχετικά σκληρά. Αν βλέπεις να έχουν κιτρινίσει και να είναι μαλακά (όπως συχνά συμβαίνει με τα κολοκυθάκια) σημαίνει ότι έχει περάσει η καλύτερη περίοδος κατανάλωσής τους.
2) Το κρεμμύδι πρέπει να το καταναλώνεις αμέσως μόλις το κόβεις και να μη το τοποθετείς στο ψυγείο κομμένο, γιατί έτσι «ρουφάει» διάφορους μικροοργανισμούς και γίνεται επικίνδυνο για να τον οργανισμό.
3) Τα φρούτα που αγοράζεις πρέπει να μυρίζουν έντονα, αν δεν μπορείς να μυρίσεις το φρούτο σημαίνει ότι δεν έχει ωριμάσει και δεν σου εγγυάται κανείς ότι θα ωριμάσει σπίτι σου.
4) Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων όσον αφορά το φαγητό είναι ένας μύθος δυστυχώς. Τα βακτήρια που μαζεύονται στην επιφάνειά του φαγητού που σου πέφτει δεν έχουν να κάνουν με τη διάρκεια που αυτό παραμένει στο έδαφος, οπότε καλό είναι να το αποφεύγεις όσο νόστιμο κι αν σου φαίνεται.
5) Πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε; Η απάντηση είναι μόνο μία και είναι ξεκάθαρη, όχι. Το ωμό κοτόπουλο έχει πάνω του πολλά βακτήρια, μεταξύ των οποίων η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο. Πλένοντάς το, τα βακτήρια αυτά μπορεί να εξαπλωθούν σε κάθε επιφάνεια της κουζίνας.
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος