5LYzTBVoS196gvYvw3zjwPMeUhwVCyADVDmav2lW5xU 1
5LYzTBVoS196gvYvw3zjwPMeUhwVCyADVDmav2lW5xU 1

Anime Review: Maquia: When the Promised Flower Blooms
Τι είναι η μητρότητα; Πώς κάποιος δημιουργεί τη δική του οικογένεια; Είναι όλοι προορισμένοι να βρουν τη θέση τους στο κόσμο; Αυτά είναι κάποια δύσκολα ερωτήματα, που απαιτούν σύνθετες απαντήσεις. Όλα τα πλάσματα κάποια στιγμή της ζωής τους αναγκάζονται να αποχωριστούν. Σε ένα υποθετικό σενάριο όμως, όπου αυτό δε συμβαίνει, πώς οι σχέσεις αλλάζουν το τρόπο που βλέπουμε τη ζωή;

Η ταινία Maquia: When the Promised Flower Blooms που εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Mari Okada, μίας αναγνωρισμένης σεναριογράφου, η οποία είναι γνωστή για τους τίτλους The Anthem Of The Heart και Anohana: The Flower we Saw That Day. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο της, γνωρίζουν πως οι ιστορίες της φέρνουν δάκρυα στα μάτια, και αυτό το φιλμ δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μία οδυνηρή ιστορία φαντασίας, η οποία κάνει το θεατή να αμφισβητεί το νόημα της μητρότητας και της αθανασίας, ενώ ταυτόχρονα του υπενθυμίζει το πόσο δύσκολο είναι το πει κανείς ‘Αντίο’.

Synopsis
H ειρηνική φυλή των Iorph, ζει για πολλούς αιώνες στο απομονωμένο χωριό της. Η Maquia, ένα ορφανό κορίτσι, περιβάλλεται από φίλους και ανθρώπους που τη φροντίζουν, αλλά παρόλα αυτά δεν νιώθει ολοκληρωμένη. Η ήρεμη ζωή τους όμως καταστρέφεται όταν ένας στρατός εισβάλλει στα εδάφη τους, αναζητώντας το μυστικό της αιώνιας ζωής. H Maquia καταφέρνει να δραπετεύσει και αρχίζει να περιπλανιέται μόνη της. Τότε, βρίσκει ένα μικρό, ορφανό αγόρι, τον Eriel, και αποφασίζει να τον προστατεύσει και να τον μεγαλώσει.

Analysis
Το σενάριο, επικεντρώνεται στη Maquia και στον αγώνα της να αναθρέψει τον Eriel. Ταυτόχρονα όμως, παρουσιάζεται και η θλιβερή ιστορία της Leilia, του Krim και του Βασιλείου του Mezarte, το οποίο Βασίλειο θέλει να εκμεταλλευτεί την αθανασία, κατακτώντας γειτονικές χώρες. Η Maquia, πασχίζει να αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα και να τα βγάλει πέρα με δύσκολες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα ταλανίζεται από την ιδέα του ότι ο γιος της θα ‘φύγει’ πριν από εκείνη. Το δώρο της αιώνιας ζωής, ξεκινά να φαντάζει σα κατάρα. Παράλληλα, ο Eriel δίνει τη δική του μάχη, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει πώς το άτομο που αποκαλεί ‘μητέρα’, θυμίζει πλέον -εμφανισιακά- μία μικρή αδελφή.

Αν και η πλοκή μιλάει στη ψυχή και εκτελείται όμορφα, διαφαίνεται μία έλλειψη ‘εστίασης’ στις μεμονωμένες ιστορίες. Τα time skips δεν εξηγούνται σωστα και οι συμπτωματικές, βολικές συναντήσεις των χαρακτήρων συχνά δεν βγάζουν τόσο νόημα. H αφήγηση παρόλα αυτά είναι τρυφερή, αθώα και ονειρική ανά στιγμές, αλλά όλα αυτά εξισορροπούνται από τη ρεαλιστική βία, τα ψυχικά τραύματα και την αίσθηση ματαιότητας. Επίσης, η σύνδεση μεταξύ των ηρώων και η αιώνια παρουσία της Maquia, βοηθούν στο να εξεταστεί με ειλικρίνεια το ιδιόρρυθμο φάσμα της σχέσης μεταξύ του γονιού και του παιδιού. Δυστυχώς όμως, αν και εξετάζονται πολλά σοβαρά και φιλοσοφικά ζητήματα, οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται επαρκώς. Αλλά, αυτό δεν αρκεί για να χαλάσει την υπέροχη εμπειρία.

Η ταινία αυτή έχει πολλά να πει. Καταπιάνεται με τη φρίκη του πολέμου και τις ανούσιες συγκρούσεις που αυτός επιφέρει, με προσωπικές αναζητήσεις και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ με μπόλικο δράμα, το οποίο διηγείται τις καθημερινές δυσκολίες μίας μητέρας που μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Αποτυπώνει με ωμό αλλά και ποιητικό τρόπο ταυτόχρονα τις άθελες, τις ηθελημένες και τις επιβεβλημένες ανθρώπινες σχέσεις. Εν κατακλείδι, βάζει το θεατή σε πολλές σκέψεις, παρακινώντας τον να δουλέψει με τον εαυτό του.

Fisikon.gif

Artwork
Το artwork στο Maquia: When the Promised Flower Blooms, είναι εξωπραγματικά όμορφο. Το φιλμ αυτό, είναι μία από τις πιο αξιόλογες δουλειές του Studio P.A. Works (Another, Fairy Gone) . Με υπέροχα backgrounds και έναν πλούσιο κόσμο έτοιμο να τον ανακαλύψει το κοινό, από τη πρώτη έως τη τελευταία σκηνή της ταινίας οι λεπτομέρειες και τα καλοδιαλλεγμένα χρώματα περισσεύουν. Οι φωτοσκιάσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα τελειότητας ενώ η εκφραστικότητα των χαρακτήρων ξεπερνά τις προσδοκίες.


To soundtrack, αν και δεν είναι αξιοσημείωτο, έχει σταθερότητα και ταιριάζει με τα συναισθήματα των ηρώων. Η σύνθεση έχει γίνει από τον Kenji Kawai, ο οποίος έχει δουλέψει πάνω σε πολλά anime, μεταξύ των οποίων είναι τα Ghost in the Shell και Afterlost.
Αναφορικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με συναίσθημα και γλαφυρότητα από καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως οι: Miyu Irino (Spirited Away, The Garden of Words) , Ai Kayano (Your Lie in April, Psycho-Pass)  και Yūki Kaji (My Hero Academia, Attack on Titan) .

Facts
Η διάρκεια ζωής της φυλής Iorph εμπνεύστηκε από τις γάτες. Όπως δήλωσε η Mari Okada σε συνέντευξή της: ‘Το γεγονός ότι έχω γάτες έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Τις έχω από τότε που ήταν μωρά και ξέρω πώς, όπως και να έχει, θα φύγουν από τη ζωή νωρίτερα από εμένα. Αγαπώ πολύ τα ζώα, αλλά γνωρίζοντας αυτό, σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερα να μην τα είχα. Ταυτόχρονα όμως, θέλω να τόσο είμαι μαζί τους, ανεξαρτήτως του πόνου του αποχωρισμού. Αυτό, είναι ένα περίεργο συναίσθημα με το οποίο ήθελα να δουλέψω.’

Closure
Η ταινία Maquia: When the Promised Flower Blooms, χαρακτηρίζεται εύκολα με τη λέξη ‘γλυκόπικρη’. Όποιος είναι έτοιμος για δράμα, ηθικούς προβληματισμούς και εσωτερικές αναζητήσεις, επιβάλλεται να τη παρακολουθήσει. Είναι μία εξαιρετική, προσεγμένη δουλειά.

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
Emma Stone
ΠΟΣΟ COOL ΕΙΝΑΙ Η EMMA STONE;