g
g


Το Elfen Lied, βασισμένο στο ομότιτλο manga του Lynn Okamoto, κυκλοφόρησε το 2004 από το στούντιο Arms Corporation. Σε σκηνοθεσία του Mamoru Kanbe, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολλές αξιοσημείωτες δουλειές -όπως το The Promised Neverland,  κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να γίνει αντικείμενο συζήτησης. Αμφιλεγόμενη, ιδιαιτέρως βίαιη και ενήλικη, η σειρά αυτή κατάφερε να παραμείνει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

 

 Synopsis

 Η  Lucy ανήκει σε μία μεταλλαγμένη φυλή ανθρώπων, εν ονόματι Diclonius, οι οποίοι έχουν τεράστια δύναμη και μυστικά όπλα. Το κορίτσι αυτό, ζούσε φυλακισμένο σε μία μυστική εγκατάσταση, όπου και γινόταν το αντικείμενο πάμπολλων πειραμάτων. Αφότου κατάφερε να δραπετεύσει, φαίνεται να έχει χάσει μέρος της μνήμης της και αδυνατεί να επικοινωνήσει. Έτσι δύο νεαροί, ο Kouta και η Yuka, αποφασίζουν να τη φιλοξενήσουν, μη γνωρίζοντας για το μανιακό δολοφόνο που κρύβει μέσα της και για το πώς οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα…

Analysis

Το Elfen Lied είναι ένα ιδιαίτερο anime. Καταπιάνεται με μία ενδιαφέρουσα θεματολογία, εξετάζοντας ζητήματα όπως η περιθωριοποίηση, η απομόνωση, η κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση και η παιδική εγκατάλειψη. Ωστόσο, έχει ανώριμη προσέγγιση και το ενδιαφέρει τόσο το να προκαλέσει, που ώρες-ώρες καταλήγει να γίνεται πιο απρεπές από όσο χρειάζεται. Φημίζεται για την έντονη βία, την ωμή αιματοχυσία και τα πλάνα του που απεικονίζουν γυμνά γυναικεία σώματα. Αυτά τα τρία δε θα αποτελούσαν πρόβλημα, αν η παραγωγή είχε επιλέξει να εμβαθύνει στη σύνθετη ψυχοσύνθεση των ηρώων -οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να κάνει μία πιο επιφανειακή προσέγγιση, εστιάζοντας στη δράση και στο fan service.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Elfen Lied καταπιάνεται με σοβαρά προβλήματα που αποτελούν τροφή για σκέψη. Είναι ένα καινοτόμο anime, το οποίο καταφέρνει να μείνει χαραγμένο στη μνήμη, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, όσο φτωχό και αν είναι εκτελεστικά. Απευθύνεται στους λάτρεις του gore και απαιτεί γερό στομάχι, μιας και δύναται να σοκάρει. Άλλωστε, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας μίας βάρβαρης σφαγής. Η σειρά αυτή καταφέρνει να είναι φρικιαστική με το δικό της, μοναδικό τρόπο. Έχοντας σοκαριστικά και ‘ωμά’ πλάνα -τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι και μικρά παιδιά, καταδικάζει πρωτίστως την αλαζονεία του ανθρώπου. Παρομοιάζοντας τους Diclonius με πειραματόζωα, δείχνει το πώς ο άνθρωπος προτιμά να ξεφορτωθεί το άγνωστο -λόγω του φόβου που του προκαλεί, παρά να το γνωρίσει, να το κατανοήσει και μετέπειτα να το κρίνει. Όμως η ανθρωπότητα έχει τη τάση να φέρεται βάναυσα μέχρι και στο ίδιο της το είδος, πόσο μάλλον σε κάτι το διαφορετικό.

Αξίζει να σημειωθεί το ότι η σειρά, η οποία αποτελείται από δεκατρία επεισόδια, δεν αποδίδει ολόκληρη την ιστορία του manga. Όμως, δε προβλέπεται να δημιουργηθεί δεύτερη σεζόν. Μη έχοντας διαβάσει την έντυπη εκδοχή και αφότου παρακολούθησα το anime, έμεινα με πολλές απορίες αναφορικά με την ιστορία. Για παράδειγμα, δε διευκρινίζεται στο κοινό το αν οι ψυχικές ασθένειες είναι χαρακτηριστικό της φυλής Diclonius ή αν είναι αποτέλεσμα των βασανιστηρίων και της απομόνωσης που βιώνει. Όλα αυτά τα ‘κενά’ θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί μέσω της αποφυγής αχρείαστων fillers -τα οποία, αν και δεν ήταν πολλά, στέρησαν χρόνο από το σενάριο και καίρια σημεία για τη πλοκή δεν είχαν χώρο να ‘ανασάνουν’.

t

Καταλήγοντας, το Elfen Lied διηγείται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία όμως χρειαζόταν πιο ώριμη προσέγγιση. Αν είχε ξεδιπλωθεί με άρτιο τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις πιο σκοτεινές πτυχές της, θα είχε καταφέρει να γίνει θρύλος. Ωστόσο, καταφέρνει να βάλει το θεατή σε σκέψεις, να τον προβληματίσει για πάμπολλα κοινωνικά ζητήματα και να τον στιγματίσει -τόσο με τη θετική, όσο και με την αρνητική έννοια. Δώστε του μία ευκαιρία! 

Artwork

To Elfen Lied έχει αξιοπρεπές και καλοδουλεμένο artwork, με ρευστή κίνηση, λεπτομέρειες στις εκφράσεις -και όχι μόνο, όμορφες χρωματικές παλέτες και προσεκτικά σχεδιασμένα backgrounds. Το πιο δυνατό του σημείο όμως, παραμένει το opening. Καθηλωτικό και ανατριχιαστικό, κυριολεκτικά στοιχειώνει το θεατή. Χρησιμοποιώντας τέχνη βασισμένη στη δουλειά του καλλιτέχνη Gustav Klimt σε συνδυασμό με τη μαγευτική φωνή της τραγουδίστριας όπερας Kumiko Noma, είναι ίσως ένα από τα καλύτερα intro anime όλων των εποχών. Αξίζει να αναφερθεί πως το soundtrack είναι σε σύνθεση των Kayō Konishi και Yukio Kondō.

Όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται υπέροχα από ταλαντούχους ηθοποιούς του χώρου, όπως οι: Mamiko Noto (Monster, To the Abandoned Sacred Beasts),  Jouji Nakata (Escaflowne, Fairy Tail)  και Sanae Kobayashi (Astro Boy, Sailor Moon Crystal).

 

 Facts

1) Το Elfen Lied στα γερμανικά μεταφράζεται ως ‘τραγούδι των ξωτικών’.

2) Το στούντιο Arms Corporation έχει ένδοξο παρελθόν σχετικά με τη παραγωγή hentai -it didn’t caught me by surprise!

3) Το τραγούδι του intro έχει στίχους τόσο στα λατινικά όσο και στα ελληνικά, με αποσπάσματα από Χριστιανικά βιβλία.

4) Σε περιπτώσεις σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών -όπως βιώνει η μικρή Mayu στη σειρά, μπορείτε να προχωρήσετε σε -ανώνυμη αν το επιθυμείτε- καταγγελία, σε κάποια από τα εξής τηλέφωνα: 115 25 (Μαζί για το παιδί) και 1056 (SOS Χαμόγελο του Παιδιού).

Closure

Αδιαμφισβήτητα το Elfen Lied είναι ένα ιδιόρρυθμο, ενήλικο, σκληρό και ανατριχιαστικό anime. Προκαλεί έντονα συναισθήματα δυσφορίας και θλίψης, παρόλα αυτά είναι κάτι το μοναδικό. Αν και, όπως προειπώθηκε, η προσέγγισή του δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αξίζει λίγο από το χρόνο σας.

 Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
cover  oneira 21  00514
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ | 30 |