Anime Review: Summer Wars

summer wars mamoru hosoda
summer wars mamoru hosoda

Introduction
To Summer Wars είναι η ταινία που βοήθησε τον Mamoru Hosoda να εδραιωθεί για τα καλά στο χώρο του anime. Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο, κυκλοφόρησε το 2009 από το Studio Madhouse και υπάγεται στο είδος του sci-fi/ romance/ comedy, έχοντας σκηνές μάχης σε κλασικό shounen στιλ. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και προσεγγίζει με όμορφο τρόπο μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων, κρατώντας το θεατή προσηλωμένο στην οθόνη. Ενδύκνειται για όλες τις ηλικίες και σίγουρα δεν θα απογοητεύσει κανέναν.

Σύνοψη
Ο Kenji, ένας 17χρονος που είναι διάνοια στα μαθηματικά, παριστάνει τον αρραβωνιαστικό της πανέμορφης Natsuki ενώ διαμένει με την οικογένειά της. Εκεί, προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που προκάλεσε κατά λάθος στον ψηφιακό κόσμο εν ονόματι Oz. Η κατάσταση όμως γίνεται πιο σύνθετη όταν όλο αυτό αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην πραγματικότητα.

Σχολιασμός & Ανάλυση
To Summer Wars καταφέρνει να συνδιάσει πολλά διαφορετικά στοιχεία μέσα σε μία ταινία. Το πιο βασικό -και εμφανές- είναι αυτό της οικογένειας. Πολυάριθμη, φασαριόζικη και παραδοσιακή, είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη οικογένεια που έχει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και, παρόλο τον τεράστιο αριθμό των μελών της, καταφέρνει να μην κουράζει. Η πλειοψηφία των χαρακτήρων φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά η δέουσα σημασία δίνεται μόνο στους τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές.

Ως αρχηγός αυτής της μεγάλης οικογένειας παρουσιάζεται η Γιαγιά. Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό είναι πολλοί. Πρώτα απ’ όλα, η Ιαπωνία έχει μητριαρχικό παρελθόν, τόσο λόγω αρχαίων φυλών (π.χ. Αϊνού) όσο και εξαιτίας της θρησκείας (η θρησκεία Shinto για παράδειγμα, συμβολίζει τον Ήλιο με γυναικεία μορφή την οποία ονομάζει Amaterasu). Και στη σύγχρονη εποχή όμως, μόλο που η γυναίκα συνεχίζει να υποβιβάζεται στα εργασιακά και κοινωνικά της δικαιώματα, μέσα στο σπίτι είναι ο επικεφαλής. Τα παιδιά ακούνε πρωτίστως εκείνη ενώ μέχρι και ο σύζυγος ζητάει την άδεια της για εξόδους κλπ. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο φιλμ, μιας και βλέπουμε τις γυναίκες να ασχολούνται με τα οικιακά ενώ οι άντρες καταπιάνονται με άκρως ενδιαφέροντα και δυναμικά επαγγέλματα.
Τα παραπάνω σίγουρα εν μέρει θα οφείλονται στην απόπειρα της ταινίας να δείξει τη σημασία των εθίμων και την ανάγκη της συνύπαρξης παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και τεχνολογίας.

Ερχόμενοι στο κομμάτι της τεχνολογίας, μπορώ να πω πως ενώ ο Hosoda σίγουρα ήθελε να τονίσει τις αρνητικές συνέπειες που εν δυνάμει μπορεί να φέρει στον άνθρωπο η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και η πλήρης παράδοσή του σε αυτό, υπερέβαλε ελαφρώς. To έκανε όμως με μία εξαιρετική και καλλιτεχνική μέθοδο. Το internet παρουσιάζεται ως ένα άλλο τέρας του Φρανκενστάιν και επηρεάζει τη πραγματικότητα με ευφάνταστο τρόπο. Το σενάριο αυτό εκτυλίσσεται παράλληλα -και μέσα- στο άλλο, χωρίς όμως να ενοχλεί. Συμβιώνουν αρμονικά και ενώ το πρώτο κάνει επίκληση στο συναίσθημα, έχοντας δράμα, ρομάντζο και εμβάθυνση στις ανθρώπινες σχέσεις, το άλλο προσφέρει αγωνία και δράση. Τέλειος συνδυασμός!

Τέλος, σε αυτή τη ταινία η φύση εξυμνείται και ενώ η ιστορία ξεκινά στην Ueda, το μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται στο εξοχικό σπίτι της Natsuki. Εκεί, ως επί το πλείστον παρατηρείται ομορφιά και ηρεμία, ενώ η πόλη αποτυπώνεται εν μέσω καταστροφών να είναι θορυβώδης, αγχωτική και μουντή. We see what Hosoda did here…

Anime Vs Manga
Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, το manga του Summer Wars δημιουργήθηκε έπειτα από το anime. Γεννήθηκε λόγω της τεράστιας επιτυχίας της ταινίας και ακολουθεί πιστά την ίδια ιστορία, αποτελούμενο συνολικά από 14 κεφάλαια. Σχεδιαστικά είναι προσεγμένο και οι χαρακτήρες αποδίδονται σωστά. Έχουν γίνει κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις σκηνών, σε γενικές γραμμές όμως το σενάριο είναι αυτούσιο. Διαβάζοντάς το κάποιος, θα αντιληφθεί πλήρως τα δρώμενα της ταινίας. Παρόλα αυτά, το φιλμ υπερτερεί μιας και τα χρώματα, η κίνηση και το voice acting κάνουν την ιστορία ελκυστικότερη.

Artworks & Facts
To εξαιρετικό artwork του Summer Wars είναι στο κλασικό, ‘ρευστό’ στιλ που συνηθίζει ο Mamoru Hosoda. Προσεγμένο φόντο, όμορφοι χρωματικοί συνδυασμοί, φυσική κίνηση και εκφραστικότητα, συνθέτουν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Η επιρροή του σκηνοθέτη από το Studio Ghibli είναι λιγότερο εμφανής σε αυτή τη ταινία -συγκριτικά με τις υπόλοιπες- και φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει το δικό του, ιδιαίτερο ύφος. Το screenplay είναι γραμμένο από την Satoku Okudera, η οποία έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον Hosoda.
Σχετικά με το voice acting, μπορώ να πω ότι ίσως είναι το πιο δυνατό σημείο της ταινίας. Παραστατικό, ζεστό και επαγγελματικό, ντύνει το φιλμ όμορφα, καθηλώνοντας το θεατή. Αξίζει να αναφερθεί πως στο ρόλο του Kenji είναι ο Ryunosuke Kamiki, ταλαντούχος ηθοποιός, ο οποίος έχει δουλέψει μεταξύ άλλων και στις ακόλουθες ταινίες: Howl’s Moving Castle, Spirited Away, Arrietty, Your Name και Jojo’s Bizarre Adventure.

Ένα ενδιαφέρον fact σχετικά με το Summer Wars είναι το εξής: η πόλη Ueda, στην οποία εκτυλίσσεται ένα μέρος της ταινίας, είναι πραγματική και βρίσκεται κοντά στη Toyama, τη γενέτειρα του Hosoda. Πρόσθετα, το φιλμ αυτό φέρει πολλές ομοιότητες με την ταινία των Digimon, η οποία είναι επίσης σκηνοθετική δουλειά του Hosoda…

Closure
To Summer Wars είναι μία προσεγμένη δουλειά που δύσκολα θα απογοητεύσει. Σκηνοθετικά άριστη, με ένα θελκτικό σενάριο και σκηνές γέλιου, αποτελεί ένα must-see για κάθε λάτρη των anime. Δώστε της μία ευκαιρία!

 

Σοφία Ευαγγελίδου

 

 

cassette wallpapers 30293 4550061