Η Εμμονή με την Νεότητα Πουλάει

Γιατί τα παιδιά στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς δεν είναι καθόλου εντάξει.

Baby Chanco

Πρόσφατα, η Baby Chanco από την Ιαπωνία, που είχε γίνει ήδη διάσημη εδώ και ένα χρόνο στο Ινσταγκραμ με τις χαρακτηριστικές σκούρες καστανές κοτσίδες της, είναι επίσημα πλέον το νέο πρόσωπο της Pantene. Όλα καλά μέχρι εδώ, θα έλεγε κάποιος, αν δεν γνώριζε ότι η προηγούμενη είναι μόλις ενός έτους. Επιπλέον, η Yoshiaki Okura, αναπληρώτρια brand manager της P&G Japan Hair Care, δήλωσε ότι ο χαρακτήρας της Chanco ταιριάζει με την εικόνα που έχουμε ‘’για τις γυναίκες που θέλουμε να υποστηρίξουμε’’.

Η εμμονή της βιομηχανίας της μόδας και της ομορφιάς με την νεότητα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Τα προηγούμενα είναι απλώς ένα επιπλέον πρόσφατο παράδειγμα. Πρόσφατα, η Έλενα Χριστοπούλου, που έγινε γνωστή μέσα από την ελληνική έκδοση του ριάλιτι Νext Τop Μodel και μάλλον εργάζεται χρόνια στο χώρο της μόδας, ‘’πόσταρε’’ στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ένα εξάχρονο κορίτσι/μοντέλο που εκθείαζε ως τοπ μοντελ με πόζες και αισθητική που ταιριάζουν σε μια
ενήλικη γυναίκα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ σε ποιο παράλληλο σύμπαν θα ήταν εντάξει, ένας άνθρωπος ανεξαρτήτως ιδιότητας, να στηρίζει κάτι τέτοιο.

Είναι βαθιά λυπηρό να μην υπάρχει όριο σε μια βιομηχανία που πιέζει μικρά παιδιά να γίνουν μέρος ενός ενήλικου κόσμου και ακόμα πιο λυπηρό να υπάρχουν ‘’γονείς’’ αλλά και συνολικά άνθρωποι που το στηρίζουν. Τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην αποδοχή υπερβολικών πληροφοριών ενός κόσμου (και των συνέπειων του) που δεν κατανοούν σχεδόν καθόλου.

Οι προηγούμενες βιομηχανίες είναι βιομηχανίες που ασκούν πίεση για αυστηρά ενήλικους και θα έπρεπε να απευθύνονται μόνο σε αυτούς. Πολύ περισσότερο, είναι σοκαριστικό, να προβάλλεις τα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζονται ως το ιδανικό της γυναίκειας ομορφιάς. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά, που μαθαίνουν από μικρή ηλικία να εκθειάζονται για την εξωτερική τους ομορφιά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως θα βρουν τους τρόπους μεγαλώνοντας να ξεπεράσουν τα μοτίβα αυτά ενώ η ομορφιά αυτή θα αποτελεί παρελθόν.

cassette wallpapers 30293 4550061