maxresdefault 1
maxresdefault 1

Η ταινία Your Name κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2016. Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Makoto Shinkai, ο οποίος έχει χαρίσει στο κοινό οπτικά αριστουργήματα ,όπως το 5 Centimetres per Second και το The Garden Of Words, δεν θα μπορούσε παρά να είναι καθηλωτική. Τοπία που σαγηνεύουν, ρευστά χρώματα που προκαλούν δέος και παιχνίδια με το χωροχρόνο, μαγνητίζουν το θεατή. Θυμίζοντας αισθητικά κάτι από Studio Ghibli, χωρίς βέβαια να έχει αντίστοιχη πολυπλοκότητα, είναι ένα φιλμ που πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι.

Synopsis

Η Mitsuha και ο Τaki είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους. Αυτό, μέλλει να αλλάξει όμως όταν, ξαφνικά, ξυπνάει ο ένας στο σώμα του άλλου. Η παράξενη αυτή κατάσταση τους ωθεί στο να δημιουργήσουν ένα έντονο δέσιμο, αλλάζοντας τη ζωή τους για πάντα…

Analysis

Η βασική ιδέα του Your Name, όπως προειπώθηκε, είναι η ανταλλαγή σωμάτων μεταξύ των πρωταγωνιστών. Αρχίζοντας την ανάλυση από αυτό το κομμάτι, ο θεατής θα παρατηρήσει πάμπολλες κωμικές σκηνές και θα γελάσει με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες. Παρόλα αυτά, η σχέση τους δεν εξελίσσεται εις βάθος και δεν έρχονται ποτέ κοντά ο ένας με τον άλλο, παρά μόνο ανταλλάσουν χαριτωμένες σημειώσεις μέσω των κινητών τους. Αυτό είναι το μοναδικό συμβάν που μου φαίνεται off σε όλη τη ταινία: το πώς δύο άγνωστοι άνθρωποι, που ναι μεν τυγχάνει να ζει ο ένας τη ζωή του άλλου, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική επικοινωνία, καταλήγουν να αγαπηθούν σε τέτοιο βαθμό. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω σε αυτό είναι το ‘πεπρωμένο’, ότι δηλαδή οι δύο αυτοί ήρωες προορίζονταν να είναι μαζί no matter what.

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης θα ασχοληθούμε με την αστικοποίηση. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δε δίνεται η δέουσα σημασία στο τόσο ενδιαφέρον και επίκαιρο αυτό θέμα. Βλέπουμε πως η Mitsuha ζει σε μία πανέμορφη επαρχιακή πόλη, η οποία περιβάλλεται από δάση, βουνά και μία λίμνη. Το τοπίο χαρακτηρίζεται οριακά ουτοπικό και η μικρή αυτή κοινωνία τείνει να τηρεί τις -ξεχασμένες από πολλούς- παραδόσεις. Πρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί, πως αν και η γενέτειρά της είναι μικρή, έχει φίλους και κάποιες -περιορισμένες- επιλογές για εξόδους. Σε αντίθεση, ο Taki, ζει στο χαοτικό Tokyo. Κλασικό αστικό τοπίο, με πολυκοσμία, βαβούρα και δύσκολο βιοπορισμό. Η σχέση με την οικογένειά του είναι περιορισμένη, πιθανότατα λόγω χρόνου, και αναγκάζεται να εργάζεται ενώσο είναι ακόμα μαθητής. Παρόλο που, αντικειμενικά, η ζωή της Mitsuha φαντάζει πιο ανθρώπινη και ικανοποιητική, εκείνη πέφτει θύμα της αστικοποίησης επιθυμώντας όσο τίποτα να μετακομίσει στη πρωτεύουσα, μιας και θεωρεί πως οι συνθήκες της ζωής της εκεί θα είναι καλύτερες και τα προβλήματά της θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Αυτή είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί νέοι, θεωρώντας πως σε μία μεγάλη πόλη, θα αντικρίσουν ορθάνοιχτες πόρτες γεμάτες με ευκαιρίες. Η αλήθεια είναι όμως αρκετά διαφορετική, μιας και το περιβάλλον είναι ανταγωνιστικό και οι συνθήκες διαβίωσης πιο δυσμενείς…

Ερχόμενοι στο θέμα της παράδοσης και των εθίμων, μιας και η Mitsuha κατάγεται από μία πατροπαράδοτη οικογένεια, λαμβάνει μέρος σε τελετές Shinto ως maiden και ασχολείται με τη τέχνη του πλεξίματος. Ο δημιουργός της ταινίας, μέσω αυτών των αναφορών, θέλει να δείξει την αναγκαιότητα της συνύπαρξης παρελθόντος και παρόντος, μιας και η Ιαπωνία τείνει να χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της λόγω της Δυτικοποίησης. Οι δύο αυτές ‘λεπτομέρειες’ όμως, εκτός από το σκοπό που αναφέρθηκε, έχουν και καταλυτικό ρόλο στη πορεία του φιλμ. Η κόκκινη πλεκτή κλωστή βοηθά τους χαρακτήρες να μη ξεχνάν ο ένας τον άλλο όταν ξυπνάνε (για αυτό η γιαγιά αναφέρει πως το δικό της bodyswap το θυμόταν σα μακρινό, ξεθωριασμένο όνειρο ενώ, πρόσθετα, οι πρωταγωνιστές ξέχασαν ο ένας τον άλλον μόνο όταν ο Taki επέστρεψε τη κορδέλα), ενώ η τελετή για το σάκε εν τέλει βοήθησε τον Taki να ξαναβρεί τη Mitsuha.

Κλείνοντας, το Your Name, αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος πάνω από μία φορά, μιας και θα δει με άλλο μάτι μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να του είχαν διαφύγει -όπως την αναφορά στη μαγεία του λυκόφωτος, το ότι φεύγοντας από το ναό πρέπει να αφήσεις πίσω κάτι πολύ σημαντικό ή τη λέξη Nostalgia στην έκθεση. Είναι ένα φιλμ το οποίο μπερδεύει με όμορφο τρόπο τη φαντασία με τη πραγματικότητα, καθώς και έννοιες όπως ‘πρεπωμένο’ και ‘σκοπός της ζωής’. Είναι ένας αγώνας δρόμου με αντίπαλο το χρόνο και διδάσκει πως ένα μικρό βήμα μπορεί να σε οδηγήσει πολύ μακριά!

Artwork

Το artwork της ταινίας είναι θαυμάσιο και οι χρωματικές παλέτες καθηλώνουν. Τα εξωπραγματικά όμορφα και ρεαλιστικά backgrounds και τα παιχνιδίσματα του φωτός, είναι σαν έργο τέχνης και θα συμβούλευα, όποιον δεν την έχει παρακολουθήσει ακόμα, να τη δει σε υψηλή ανάλυση ώστε να μη χάσει τη παραμικρή λεπτομέρεια. Οι ρευστές κινήσεις και η έμφαση που δίνεται σε μικρά πράγματα, όπως το ανέμισμα της κορδέλας, μαρτυρούν πως η παραγωγή δούλεψε σκληρά για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Το μόνο που ίσως θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως αρνητικό, είναι η εκφραστικότητα που πολλές φορές τείνει να απουσιάζει από τα πρόσωπα των χαρακτήρων.

Το soundtrack δημιουργήθηκε από την Ιαπωνική ροκ μπάντα Radwimps και έχει μελετηθεί ώστε να συνοδεύει κατάλληλα τόσο τους διαλόγους, όσο και τους μονολόγους. Το voice acting γίνεται από διάσημα ονόματα του χώρου, που έχουν δανείσει τη φωνή τους σε πολλές αγαπημένες δουλειές, όπως ο Ryunosuke Kamiki (Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Summer Wars) και την Mone Kamishiraishi (Wolf Children, Alita Battle Angel).

Facts

1) Το 2017, ανακοινώθηκε πως θα δημιουργηθεί μία live-action εκδοχή της ταινίας. Η σκηνοθεσία θα γίνει από τον Marc Webb, ο οποίος έχει δουλέψει πάνω σε μεγάλες παραγωγές, όπως τα 500 Days of Summer και The Amazing Spiderman. Η απόδοση της ιστορίας αναμένεται αρκετά διαφορετική σε σχέση με το anime, μιας και η Mitsuha θα είναι Ινδιάνα και ο Taki ένα αγόρι από το Chicago… Well…


 2)  Η θρησκεία Shinto, η οποία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο Your Name, λατρεύει τα φυσικά στοιχεία (όπως τον ήλιο) σαν      θεότητες και υποστηρίζει πως, σε κάθε τι γύρω μας, κατοικεί ένα πνεύμα. Οι ρίζες της χάνονται στις απαρχές του Ιαπωνικού κράτους και, μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η κρατική επίσημη θρησκεία. Πλέον, οι πάμπολλες τελετουργίες της, έχουν γίνει μία εθιμοτυπική συνήθεια έχοντας χάσει τον απώτερο σκοπό τους: το να φέρουν δηλαδή τον άνθρωπο πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, διδάσκοντάς του το σεβασμό για όλα τα έμβια και άβια όντα.

3)  Ο Makoto Shinkai, αρέσκεται στο να παίζει με το χωροχρόνο, μιας και το 5 Centimetres per Second και το The Garden Of Words, έχουν σχετικά παρόμοιες αναφορές.

4) Εκτός από τον Makoto Shinkai, και ο Hayao Miyazaki έχει πολλές επιρροές από τη θρησκεία Shinto. Αυτό, διαφαίνεται εύκολα σε ταινίες του όπως το Spirited Away και το Princess Mononoke.

Closure

Καταλήγοντας, το Your Name, είναι ένα φιλμ που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, μιας και περιπλέκει πολλές διαφορετικές θεματολογίες, όπως drama, romance και slice of life. Έχει ενδιαφέρουσα και κατανοητή πλοκή και -αν και στερεοτυπικό σε πολλά σημεία- καταφέρνει να μην κουράσει το θεατή καθόλη τη διάρκειά του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ήταν η πιο δημοφιλής ταινία του 2016 στον εγχώριο Ιαπωνικό κινηματογράφο, μιας και η έλλειψη κυνικότητας σε συνδυασμό με το happy ending και τις μικρές ανατροπές, δύσκολα θα αφήσουν κάποιον απογοητευμένο. Προτείνω ανεπιφύλακτα να το (ξανά)δείτε!

Σοφία Ευαγγελίδου        

More Stories
x1
Vettel ή Leclerc;