719362 scaled
719362 scaled

Psycho-Pass: Μία Καλύτερη Ματιά στους Κεντρικούς Χαρακτήρες

Στο δεύτερο μέρος του Psycho-Pass θα γίνει ανάλυση των βασικών χαρακτήρων της πρώτης σεζόν. Οι χαρακτήρες που θα εξεταστούν είναι οι εξής: η Akane Tsunemori, ο Shinya Kogami, και o Makishima Shogo. Ο λόγος που επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι είναι η πολυπλοκότητα του τρόπου σκέψης και δράσης τους.

Makishima Shogo● Φύλο: Αρσενικό
● Ημερομηνία Γέννησης: ΄14 Οκτωβρίου
● Ύψος: 180 cm
● Βάρος: 65 kg
● Ομάδα Αίματος: Ο

O Makishima είναι ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της σειράς. Είναι ερωτευμένος με την βία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαδομαζοχιστής. Του αρέσει η ωμότητα και ο αυθορμητισμός, σε όλες τις μορφές τους. Είναι πολύ ταλαντούχος στην χειραγώγηση, και οι άνθρωποι τον εμπιστεύονται τυφλά, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες του. Έιναι παθιασμένος με το διάβασμα. Απολαμβάνει να μελετά δυστοπική λογοτεχνία (π.χ. το 1984 του George Orwell), Shakespeare και φιλοσοφία. Πρόσθετα έχει πολλές γνώσεις γύρω από την Βίβλο.
Παραθέτει πολλές φορές αποσπάσματα από τα αναγνώσματά του, τα οποία φαίνεται να κουβαλάει πάνω του αρκετά συχνά. Το Psycho-Pass του μένει πάντα καθαρό, κάνοντάς τον εγκληματικά ασυμπτωματικό. Αυτός είναι και ένας λόγος που ο Makishima δεν εμπιστεύεται το συστημα και το θεωρεί ελαττωματικό και επικίνδυνο. Θεωρεί τους πολίτες εξαρτημένους από αυτό και ανίκανους να αποφασίσουν για τις ζωές τους, έτσι θέλει να τους δοκιμάσει, να τους παρέχει ελευθερία, και να τους αφήσει να εκφράσουν ελεύθερα κάθε σκοτεινή τους -και μη- επιθυμία. Παρ’όλα αυτά, βαριέται, και ψάχνει να βρει κάτι που να τον συγκινήσει πραγματικά και να καταφέρει να τον τραβήξει από την μιζέρια.

Αυτό, το βρήκε στον Kogami, ο οποίος είναι ένας άξιος αντίπαλος και του μοιάζει αρκετά. Είναι σαν το yin και το yan, φαινομενικά τόσο αντίθετοι, αλλά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον το πως, ενώ ο Makishima είναι ο ‘’κακός’’ του anime, φέρει άσπρα μαλλιά και ρούχα, ενώ ο Kogami εμφανίζεται πάντα ντυμένος στα μαύρα. Η εμφάνισή τους δεν είναι αντιπροσωπευτική των ρόλων τους.

Ο Makishima θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθρωπιστής. Αγαπάει τον άνθρωπο -με τον δικό του παράλλογο τρόπο- και δεν θέλει να είναι κανένας υποχείριο σε μία τέτοια μορφή εξουσίας. Είναι τρομερά ήρεμος και εκτελεί τα σχέδια του στην εντέλεια. Αλλά, αν κάτι δεν πάει καλά, εκμεταλλεύεται το περιβάλλον του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα καταφέρνει να γλιτώσει. Ανατριχιαστική ήταν η στιγμή του θανάτου του, ίσως η πιο έντονη σκηνή σε όλη την σειρά. Αντί για φόβο και οργή, φαίνεται να νιώθει ηρεμία και ευγνωμοσύνη. Η αιτία για αυτό πιθανόν να είναι το ότι ΄΄φεύγει΄΄ από έναν άξιο αντίπαλο που είναι κύριος του εαυτού του, και τον σκοτώνει επειδή θέλει, όχι γιατί έτσι διατάχθηκε από ένα μηχάνημα. Είναι κρίμα που ποτέ δεν εμβάθυνε η σειρά παραπάνω στο παρελθόν και στην δράση του Makishima. Είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να υπάρχει ολόκληρο anime, αφιερωμένo εξαιρετικά και μόνο πάνω του.

 

Shinya Kogami
● Φύλο: Αρσενικό
● Ημερομηνία Γέννησης: ΄16 Αυγούστου
● Ύψος: 180 cm                                                                                                                                                                                                             ● Βάρος: 66 kg
● Ομάδα Αίματος: Β
● Θέση εργασίας: Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (Πρώην Ντεντέκτιβ, νυν Enforcer)

O Kogami -μαζί με τον Makishima- θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς, μιας και με την πολυπλοκότητά τους κλέβουν την δόξα από την Akane. O Κogami είναι απίστευτα χαρισμάτικος και ικανός.

Λειτουργεί βασιζόμενος στο ένστικτό του και έχει πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης -για αυτό και δεν κατάφερε ποτέ να
ξεπεράσει τον χαμό του συναδέλφου του. Ο λόγος που, όταν αυξήθηκε ο δείκτης εγκληματικότητάς του, επέλεξε να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αστυνομία ως Enforcer, ήταν για να συλλάβει τον ένοχο και να τον παραδώσει στην δικαιοσύνη.

Έχει πολλές ευαισθησίες, τις οποίες καταφέρνει να κρύψει με μαεστρία, αλλά παραδόξως, λειτουργεί ψυχρά και άκρως επαγγελματικά. Μπαίνει στην θέση του εγκληματία και προσπαθεί να καταλάβει το κίνητρό του. Με την τέλεια ψυχογραφία που κάνει, καταφέρνει να είναι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο -εκτός από τον Makishima. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες έχουν πολλά κοινά και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι καλοί φίλοι, μιας και συμπληρώνουν τέλεια ο ένας τον άλλον. Τέρατα μορφώσεως και λάτρεις της κλασσικής λογοτεχνίας, νοσταλγοί των καιρών που οι άνθρωποι λειτουργούσαν πιο αυθόρμητα και ιδιαιτέρως έξυπνοι.

Οι αντιλήψεις τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ίδιες, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά που τους ξεχωρίζει: τα μέσα που διαλλέγουν να χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη του στόχου τους. Ο Kogami σέβεται τον άνθρωπο, όσο και να τον ενοχλεί η αβουλησία που έχει αναπτύξει λόγω του Sibyl System. Παραδειγματίζεται από την Akane και προσπαθεί να της μοιάσει σε κάποια πράγματα, αλλά, όσο και να θαυμάζει ο ένας τον άλλο, δεν μπορώ να διακρίνω ομοιότητες μεταξύ τους. Βέβαια, συμφωνούν και οι δύο με την αντίληψη που λέει πως ‘’Δεν προστατεύει ο νόμος τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι τον
νόμο’’. Όταν όμως ο νόμος αδυνατεί να κάνει έστω και το ελάχιστο για τους πολίτες, ο Kogami αποφασίζει να ακολουθήσει άλλη δίοδο.

 

Tsunemori Akane
● Φύλο: Θυληκό
● Ημερομηνία Γέννησης: 1 Απριλίου, 2092
● Ύψος: 163 cm
● Βάρος: 49 kg
● Ομάδα Αίματος: A
● Θέση εργασίας: Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας

H Akane συστήνεται ως μία νεαρή απόφοιτη κολλέγιου, η οποία μόλις ξεκίνησε να εργάζεται στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και διερευνά εγκληματικές υποθέσεις. Είναι ο χαρακτήρας που βοηθά το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο του Psycho-Pass.

Αμφισβητεί πολλές φορές τον τρόπο που λειτουργεί το ‘’τέλειο’’ σύστημα και προτιμά να εμπιστεύεται το ένστικτό της. Αν και η προσωπικότητά της θυμίζει κλασσικούς χαρακτήρες αστυνομικών σειρών, ο τρόπος που ωριμάζει, καθώς και η προσαρμοστικότητά της, είναι εντυπωσιακά.

Παρόλο που έχει πολύ καλή αντίληψη σχετικά με το σωστό και το λάθος, καθώς και αξιοσημείωτο ήθος, το eq της φαίνεται περιορισμένο. Κατά την διάρκεια της σειράς, την βλέπουμε να ξεπερνά με σχετική ευκολία τραγικά συμβάντα, όπως τον θάνατο του Shuusei Kagari, και να μην θολώνει ποτέ το Psycho-Pass της. Αυτό κάνει την Akane εγκληματικά ασυμπτωματική, σαν τον Makishima και τους εγκεφάλους που βρίσκονται πίσω απο το Sibyl System. Θεωρεί τους enforcers ως ίσους της, δείχνοντας τους εμπιστοσύνη και επιτρέποντάς τους να παίρνουν πρωτοβουλίες. Εκείνοι από πλευράς τους, την σέβονται απεριόριστα και την παρατηρούν με ενδιαφέρον, ως επί το πλείστον λόγω των αρχών της.

Ενώ η Akane αγαπάει την τάξη και εμπιστεύεται εις βάθος το σύστημα (κάτι το οποίο συνέχισε να υφίσταται μέχρι και αφότου είδε την πραγματική του μορφή), είναι τρομερά πεισματάρα, όσον αφορά τις αξίες της και την εμπιστοσύνη της προς τον άνθρωπο. Μη εμπιστευόμενη το Dominator πολλές φορές, και δίνοντας στον ύποπτο το πλεονέκτημα τηςαμφιβολίας, προτιμά αντί να πυροβολήσει, να ακινητοποιήσει και να συλλάβει. Αυτό, ναι μεν είναι καλό, αλλα πολλές φορές αποδείχθηκε μοιραίο και στοίχησε την ζωή αθώων.

Προβληματίζεται για τον σκοπό της ύπαρξής της και επιθυμεί να προσφέρει στον κόσμο κάνοντας κάτι χρήσιμο. Δεν την ενδιαφέρει μόνο το να συλλάβει κάποιον και να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, προτίστως αναζητά την αλήθεια και το να φτάσει στην άκρη του νήματος. Είναι ένας ενδιαφέρον χαρακτήρας που αλλάζει και ωριμάζει καθ’όλη την διάρκεια του
anime, μένοντας όμως παράλληλα σταθερή στις αξίες της.

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
violet evergarden tooru kuriyama mirai momokawa inako oreki houtarou and etc kobayashi san chi no maidragon and etc drawn by dishwasher1910  c13851d54b32a70d38c5de11f43700e2
Φωτιά πάνω από το Kyoto