Universal Surprise Halloween
Universal Surprise Halloween

Halloween στην Ιαπωνία

Πώς αρέσκονται οι Ιάπωνες να διασκεδάζουν στο Halloween ή Harowin (ハロウィン) όπως το λένε;

 

Halloween: οι μέρες του χρόνου όπου οι δρόμοι γεμίζουν με φαντάσματα, κολοκύθες και μάγισσες, έφτασε! Ανάλογα όμως με το σημείο του πλανήτη που βρίσκεται κανείς, εξαρτάται και το πώς θα γιορτάσει -ή δε θα γιορτάσει- αυτή την ιδιαίτερη παράδοση.

Στην Ιαπωνία, τα πράγματα είναι διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Αρχικά, η λέξη δεν προφέρεται Halloween, αλλά Harowin (ハロウィン) και ο σωστός τρόπος να τη πει κανείς, είναι δίνοντας έμφαση στο ha και ενώνοντας όλες τις συλλαβές.

Το Halloween, δεν ήταν ανέκαθεν μέρος της σύγχρονης Ιαπωνικής κουλτούρας. Το Tokyo Disney Resort είχε ξεκινήσει να το γιορτάζει χρόνια πριν (μιας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρωπαϊκή και στην Αμερικάνικη κουλτούρα), αλλά η πλειοψηφία των πολιτών είτε αδιαφορούσε, είτε δεν καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται. Παρόλα αυτά, από το 2012 και έπειτα, οι συνθήκες άλλαξαν και το Halloween καθιερώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα cosplay events της χρονιάς, το οποίο απευθύνεται ως επι τω πλείστον σε ενήλικες και όχι σε παιδια με ζαχαρωτά και φάρσες.

Λοιπόν, πώς αρέσκονται οι Ιάπωνες να διασκεδάζουν στο Halloween;

It’s All About Cosplaying!

Η παράδοση θέλει μικρά παιδιά, ντυμένα με τρομακτικές στολές, να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, αναφωνώντας ‘Φάρσα ή Κέρασμα?’, ενώ ζητούν γλυκά. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αυτό δε συμβαίνει. Μιας και το Halloween εκεί γιορτάζεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις, θεωρείται αγένεια το να επισκεφθεί κάποιος το σπίτι ενός αγνώστου και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η γιορτή αυτή, ουδεμία σχέση έχει με τα Βουδιστικά και τα Shinto έθιμα.


Στη Δυτική Ευρώπη και στις Η.Π.Α., στους Καθολικούς Χριστιανούς δηλαδή, έχει μία ιδιαιτέρως μυστικιστική και μεταφυσική σημασία. Είναι η μέρα όπου ο υλικός και ο πνευματικός κόσμος ενώνονται, που οι ψυχές όσων έχουν φύγει επιστρέφουν για λίγο πίσω -εξ’αυτού και οι τρομακτικές μεταμφιέσεις και διακοσμήσεις. Οι μέρες αυτές, είναι αφιερωμένες στους αποθανόντες, συμπεραμβαλομένων Μαρτύρων και Αγίων.

Στην Ιαπωνία όμως, η περίοδος αυτή, μεταφράζεται σε ένα ατελείωτο costume party. Αμέτρητοι cosplayers κατακλύζουν τη Shibuya, το μέρος όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο street party. Οι τρομακτικές αμφιέσεις είναι προαιρετικές -αν και τα ζόμπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή- και κανείς δε φαίνεται να δίνει σημασία σε όσα προστάζει το πατροπαράδοτο Halloween. Στη χώρα που γέννησε το cosplay, τη τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, θα δει κάποιος ανθρώπους ντυμένους με στολές εμπνευσμένες από το Super Mario, τη Sailor Moon ή τα Pokemon. Το αριστουργηματικό make up και οι προσεγμένες περούκες, έρχονται για να τελειοποιήσουν την εμφάνιση! Αν λοιπόν βρεθείτε ποτέ εκεί, φροντίστε να έχετε φορτισμένη τη μπαταρία του κινητού ή της φωτογραφικής μηχανής σας, καθώς θα θελήσετε να απαθανατίσετε πολλές στιγμές! Από το διάσημο άγαλμα του Hachiko, μέχρι τα υπέρ-μοντέρνα καταστήματα και τη μεγάλη παρέλαση της Shibuya, το βλέμμα σας δεν θα ξέρει πού να πρωτοσταματήσει. Πρόσθετα, αξίζει μία ειδική αναφορά στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο, οι οποίοι αποκαλούνται DJ Cops και είναι διάσημοι για το χιούμορ και τις αστείες παρατηρήσεις που κάνουν, ενόσω προσπαθούν να κρατήσουν το πλήθος υπό έλεγχο. Ένα επιπλέον θετικό, είναι το εξής: μιας και είναι street party, η είσοδος είναι δωρεάν! Αλλά, μιας και τίποτα δεν είναι τέλειο, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΉ! For the love of God Japan…

Theme Parks and Nightlife

Η Shibuya, δεν είναι το μόνο Halloween place-to-be στην Ιαπωνία όμως! Πολλά clubs διοργανώνουν πάρτυ, drinking games και διαγωνισμούς στολών με χρηματικό έπαθλο. Horror events λαμβάνουν χώρα σε θεματικά πάρκα, όπως το τουρ στο Kyary’s Haunted House ή στο Tokyo Disney Resort. Fun fact: για να μπει κανείς στο Tokyo Disney Resort, οφείλει να έχει ντυθεί ως χαρακτήρας της Disney. Αν μεταμφιεστεί σαν ήρωας της Marvel για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει να εισέλθει!

Άλλες διάσημες τοποθεσίες για τους εορτασμούς τους, είναι οι ακόλουθες: Kawasaki, Harajuku και Omotesando! Εκεί, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στους δρόμους, φορώντας ευφάνταστες στολές και διασκεδάζει, φλερτάρει, τρώει και πίνει. Αυτό, έχει όμως σαν αποτέλεσμα, δρόμους γεμάτους σκουπίδια. Ευτυχώς όμως, μιας και οι Ιάπωνες φημίζονται για το αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει, βοηθούν στο καθάρισμα εθελοντικά!

Αν παρόλα αυτά, κάποιος δεν είναι άνθρωπος που του αρέσουν τα πάρτι, υπάρχουν και πιο ήρεμες εναλλακτικές, όπως τα καφέ και τα εστιατόρια, όλα διακοσμημένα αλά Halloween!

It’s all About Money

To Halloween στην Ιαπωνία, όπως και τα Χριστούγεννα άλλωστε, είναι ως επί τω πλείστον μία εμπορική γιορτή. Πολλές εταιρίες το εκμεταλλεύονται και επωφελούνται, με απώτερο στόχο το να υπερχρεώσουν τα αγαθά τους και να αυξήσουν το -ήδη υψηλό- εισόδημά τους.
Μέσω του seasonal marketing, βιομηχανίες φαγητών και ρούχων, κερδίζουν εκατομμύρια. Μεταβάλλοντας λίγο τα προϊόντα τους και κάνοντάς τα πιο θελκτικά στο καταναλωτή, καταφέρνουν να βγουν κερδισμένες, ενώ πουλάνε pumping pizza, αλλόκοτα σνακ -που είναι ένας συνδυασμός kawaii και spooky, καπέλα μάγισσας, ενοικιαζόμενες στολές και πάει λέγοντας.-. Κολοσσοί, όπως η Pepsi Japan, βγάζουν στην αγορά special editions των προϊόντων τους, όπως ένα έντονα φούξια αναψυκτικό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα Starbucks, προσφέρουν witch και princess Frappuccinos, ροφήματα που είναι διαθέσιμα αποκλειστικά στην Ιαπωνία (σε άλλες χώρες κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές τους).
Αλλά, μιας και το Halloween δεν είναι παραδοσιακά μία γιορτή ανταλλαγής δώρον, όπως τα Χριστούγεννα ή ο Άγιος Βαλεντίνος, είναι στη κρίση του καθένα το αν θα ξοδέψει ή όχι τα yen του!

Trick Or Treat?
Το να παρευρεθεί κανείς στο Ιαπωνικό Halloween, είναι μία μοναδική εμπειρία. Αναλογιζόμενοι το ότι η Ιαπωνία είναι η μητέρα του cosplay, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι εκεί γνωρίζουν πολύ καλά το πώς να κάνουν μία γιορτή που αφορά τις μεταμφιέσεις ιδιαίτερη! Σίγουρα, τα πάντα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα προστάζουν οι Ευρωπαϊκές και οι Αμερικάνικες παραδόσεις, παρόλα αυτά, είναι κάτι ξεχωριστό! ΄Αλλωστε, οι Ιάπωνες αρέσκονται να μεταμφιέζονται και έτσι, αγκάλιασαν αυτό το μακρινό έθιμο πολύ ζεστά. Και μιας και η φαντασία τους δεν έχει όριο, κάθε χρόνο εκπλήσουν όλο και παραπάνω με τις στολές που διαλέγουν! Για όλα τα παραπάνω, αξίζει να μαζέψει κανείς χρήματα, ώστε να επισκεφτεί τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, κάπου στα μέσα του Φθινοπώρου!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου φίλο Daiki Haramoto και τη Lilee Nishizono για τις πληροφορίες που μου έδωσαν αναφορικά με το Halloween στην Ιαπωνία!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
menoumespiti2
Μένουμε Σπίτι