30444768b4627d6df 0
30444768b4627d6df 0

Anime Review: Beautiful Bones: Sakurako’s Investigation

Ένα anime που καταβάλει υπερπροσπάθεια

Η σειρά Beautiful Bones: Sakurako’s Investigation βασίζεται στο ομότιτλο novel μυστηρίου της Shiori Ōta, και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Σε σκηνοθεσία του Makoto Katō, ξεναγεί το θεατή σε ένα κόσμο που περικλείεται από μυστήρια και εγκλήματα, έχοντας ως πρωταγωνίστρια μία νεαρή, πανέμορφη γυναίκα. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο επιτρέψτε μου να επεκταθώ περισσότερο, εξετάζοντας το αν ήταν αντάξιο των προσδοκιών.

Synopsis

O Shoutarou Tatewaki είναι ένας μαθητής λυκείου, ο οποίος ζει στην Asahikawa. Η καθημερινότητά του είναι μονότονη και συνηθισμένη, έως ότου γνωρίζει τη Sakurako Kujou, η οποία λατρεύει τα …οστά. Έχοντας την ικανότητα να τα αναλύει και να ‘διαβάζει’ την ιστορία που κρύβεται πίσω τους, αυτή και ο Shoutarou καταπιάνονται με πάμπολλες μυστήριες και σκοτεινές υποθέσεις.

Review

Το Beautiful Bones, δυστυχώς, δεν αποτελεί ένα ικανοποιητικό anime μυστηρίου. Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι πολλοί, και αξίζει να παρατεθούν αναλυτικά. Αποτελείται από ανεξάρτητα επεισόδια και έχει γρήγορη ροή. Όλες οι -φαινομενικά σύνθετες- υποθέσεις, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο ώστε να διαλευκανθούν, μη δίνοντας χρόνο στο θεατή να προβληματιστεί, προσπαθώντας να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα για τον εκάστοτε ένοχο. Αυτό, στερεί από τη σειρά όλη της τη γοητεία. Πρόσθετα, οι ιστορίες φαντάζουν ασύνδετες μεταξύ τους εκ πρώτης όψεως, κάτι που τις κάνει να μην έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη πορεία της σειράς, μιας και δεν αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Σε κάθε καλό μυστήριο, η βαρύτητα δίνεται στην έρευνα. Στο Beautiful Bones όμως, η αναζήτηση των υπόπτων, των κινήτρων και των μέσων των εγκλημάτων παραβλέπεται, με τους χαρακτήρες να φτάνουν στη λύση εν ριπεί οφθαλμού. Η συγγραφέας αποφάσισε να αποτυπώσει τη πρωταγωνίστρια ως μία θηλυκή εκδοχή του Sherlock Holmes με υπερδυνάμεις, η οποία έχει γνώσεις πάνω σε κάθε πιθανό -και απίθανο- αντικείμενο. Ψυχολογία, βιολογία, χημεία, τεχνικές ζωγραφικής και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται επ άπειρον. Το αποτέλεσμα όμως είναι πάντα το ακόλουθο: όσο σύνθετο και να είναι το μυστήριο, η Sakurako θα χρειαστεί μόλις πέντε λεπτά για να το λύσει…

Αυτό στερεί κάθε ρεαλισμό, μιας και δεν ανταποκρίνεται επ ουδενί στη πραγματικότητα. Επίσης, δε δύναται να δημιουργεί το παραμικρό αίσθημα αγωνίας, μιας και το κοινό γνωρίζει πως η υπόθεση θα επιλυθεί άμεσα. Η ιστορία, όπως ήδη φαντάζεστε, είναι γεμάτη κλισέ, μέσα στα οποία εντάσσεται και ο Shoutarou. Έχει το ρόλο του χιλιοειδωμένου sidekick και ο κύριος σκοπός του αποσκοπεί στο να αναδείξει το ταλέντο της Sakurako ακόμα περισσότερο. Οι ήρωες δε μένουν αλησμόνητοι και όλη η σειρά καταβάλει τόση υπερπροσπάθεια ώστε να γίνει ‘μοναδική’, που εν τέλει κουράζει το θεατή. Το σενάριο απαιτούσε μεγαλύτερο αριθμό επεισοδίων ώστε να αποδοθεί σωστά και να έχει χώρο να αναπνεύσει και να εξελίξει τις προσωπικότητες των ηρώων. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δε συνέβη και, παρόλο που ολοκληρώνεται υπονοώντας ένα sequel, κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβεί.

Εντούτοις, αξίζει να γίνει μία αναφορά στα -λιγοστά- θετικά στοιχεία του anime, με κύριο το ενδιαφέρον σενάριο που υποβόσκει και το διδακτικό του χαρακτήρα. Αναμφίβολα, ο θεατής μαθαίνει πολλά γύρω από το κόσμο των οστών και της εγκληματολογίας. Παρόλα αυτά το Beautiful Bones μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και δεν εμβαθύνει περαιτέρω, όντας ανώριμο και μη έχοντας έντονες κλιμακώσεις. Εν κατακλείδι, είναι μία σειρά με προοπτικές, οι οποίες όμως δεν αξιοποιήθηκαν σωστά.

Artwork

Το Beautiful Bones έχει αξιοπρεπές artwork, του οποίου όμως η ποιότητα μειώνεται με το πέρας των επεισοδίων. Ξεκινά αρκετά δυναμικά, με ενδιαφέροντα χρώματα και γλυκές φωτοσκίασεις. Οι λεπτομέρειες όμως τείνουν να μειώνονται όσο οδεύουμε προς το τέλος, ενώ οι μεταβάσεις μεταξύ των πλάνων συχνά είναι άστοχες. Παρόλα αυτά, το γενικό αποτέλεσμα δεν είναι κακό. Και, μιας και είναι μόλις η δεύτερη δουλειά του στούντιο Troyca, δε χρειάζεται να είμαστε αυστηροί.


Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση των Technoboys Pulcraft Green-Fund και συνοδεύει όμορφα τις εκάστοτε σκηνές. Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αποδίδεται γλαφυρά από καταξιωμένους ηθοποιούς του χώρου, όπως οι: Junya Enoki (Your Lie in April, Sword Art Online), Shizuka Itō (Fairy Tail, Psycho-Pass) και Akira Ishida (ΝΑΝΑ, Gintama).

Facts

Το 2017 κυκλοφόρησε μία live-action TV mini-series, η οποία βασίζεται στο σενάριο του Beautiful Bones.

Closure

Καταλήγοντας, το Beautiful Bones καταβάλει υπερπροσπάθεια ώστε να εντυπωσιάσει και δεν αξιοποιεί επαρκώς τα καλά στοιχεία του. Ωστόσο είναι μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια και, αν είστε λάτρεις των μυστηρίων, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε μία ευκαιρία. Παρόλα αυτά, δε θα σας μείνει αλησμόνητο!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
ThumbNAIL Tatto Festival 00000
ATHENS TATTOO CONVENTION 2019 SPECIAL EDITION