header animeculture
header animeculture

Anime: Επιρροές στο σύγχρονο κόσμο

Tι αλλαγές έχουν επιφέρει τα anime στη κοινωνία;Ξεκινώντας το άρθρο, αξίζει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ του Ιαπωνικού animation και των κινουμένων σχεδίων. Τα anime, τείνουν να έχουν σύνθετο σενάριο και πολύπλοκους χαρακτήρες, ενώ είναι σύνηθες το να μην απευθύνονται σε παιδιά. Μετά τη δεκαετία του 1980, άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή και στο δυτικό κόσμο και έκτοτε, η ανοδική τους πορεία δείχνει να μην έχει σταματημό. Άρα, όπως είναι λογικό, έχουν επηρεάσει με ποικίλους τρόπους τη καθημερινότητα και την ιδιοσυγκρασία των θεατών ανά την υφήλιο. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι αλλαγές έχει επιφέρει το anime στο σύγχρονο κόσμο!

How anime affected our society

Ντύσιμο
Η βιομηχανία των anime, στη πλειοψηφία της, παρουσιάζει χαρακτήρες με ιδιόρρυθμες στυλιστικές επιλογές και ασυνήθιστα κουρέματα/ χτενίσματα. Με τη πάροδο του χρόνου, και όσο γίνονται τα anime ολοένα και πιο δημοφιλή, το extreme ντύσιμο που επηρεάζεται από αυτά, τείνει να απενοχοποιηθεί εντελώς. Βαμμένα μαλλιά, ψηλές κάλτσες, lolita inspired looks και έντονο μακιγιάζ, εντάσσονται πλέον στη καθημερινότητα πολλών φαν του είδους. Πρόσθετα, τα cosplay έχουν αναχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο και αμέτρητοι νέοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στολές, αξεσουάρ και περούκες, ώστε να μιμηθούν τους αγαπημένους τους ήρωες. Κάποιοι cosplayers δε, έχουν γίνει τόσο διάσημοι και επιτυχημένοι, που βιοπορίζονται αποκλειστικά μέσω αυτού!

Ιαπωνική κουλτούρα
Τα anime και τα manga, ώθησαν μία τεράστια μερίδα κόσμου στο να ασχοληθεί με την Ιαπωνική κουλτούρα και τέχνη. Πολλοί άρχισαν να διδάσκονται την Ιαπωνική γλώσσα, ενώ πλέον ο μέσος αναγνώστης/ θεατής μπορεί να ξεχωρίσει με ευκολία ένα κιμονό από μία γιουκάτα. Πρόσθετα, η Ιαπωνικές παραδόσεις γνωστοποιήθηκαν και κατανοήθηκαν, έτσι έννοιες όπως ‘ωμοφαγία’ και ‘σαμουράι’, είναι πλέον παγκοσμίως γνωστές.Οικονομία
Τα anime και τα manga αποτελούν μεγάλο μέρος της Ιαπωνικής οικονομίας και αποφέρουν τεράστιο κέρδος, άμεσα ή έμμεσα. Από τον ολοένα αυξανόμενο τουρισμό (μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στα μέρη που αγαπούν να επισκέπτονται οι λάτρεις των anime ΕΔΩ , μέχρι τη πώληση δικαιωμάτων των σειρών/ ταινιών ή το εμπόριο αντικειμένων σχετικά με τα anime και τα φαγητά που επηρεάζονται από αυτά, η λίστα για το λόγο που η βιομηχανία αυτή είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, θα μπορούσε να είναι τεράστια!

Σεξουαλικότητα
Οι Ιάπωνες, λόγω του ότι τείνουν να είναι ένας αρκετά συγκροτημένος λαός, επιλέγουν να εκφράζονται περισσότερο μέσω της τέχνης τους. Για αυτό το λόγο, θα συναντήσει κανείς αρκετά συχνά anime με ομοφυλοφιλικές, απαγορευμένες ή στιγματισμένες σχέσεις. Έντονες αντιθέσεις και κοινωνικά ταμπού, δίνουν συχνά το παρόν και έτσι οι θεατές και οι αναγνώστες γίνονται πιο δεκτικοί σε πράγματα που άλλοτε θεωρούνταν μη αποδεκτά.

 

Τέχνη
Το ιδιαίτερο στιλ των anime/ manga, όπου οι χαρακτήρες έχουν μεγάλα μάτια, μικρή μύτη και στόμα και περίτεχνα μαλλιά, έχει εμπνεύσει μεγάλο αριθμό δυτικών καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της επιρροής είναι το Avatar: The Last Airbender/ Legend of Korra καθώς και το ιταλικό κόμιξ W.I.T.C.H.. Αξίζει να αναφερθεί πως ο άνθρωπος που ξεκίνησε να σχεδιάζει manga με το τρόπο που είναι γνωστά σήμερα, εμπνεύστηκε για το σχέδιο από τον αγαπημένο Καρλ Μπαρκς, τον διάσημο ‘Παπιάνθρωπο’, ο οποίος έχει σχεδιάσει αμέτρητες ιστορίες με το Ντόναλντ Ντακ και είναι ο δημιουργός του Σκρουτζ, του Κύρου, της Μάτζικα και πολλών ακόμη ηρώων της Ντίσνεϊ.

Closure
Καταλήγοντας, τα anime είναι ένα φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει με πάμπολλους τρόπους τη σύγχρονη κοινωνία. Ιδιαίτερο artwork, ασυνήθιστο σενάριο και φαντασία που οργιάζει, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων και είναι σίγουρο πως περιμένουμε να δούμε πολλά ακόμα από αυτά!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
Akira 1
Ποια είναι η Επιρροή του 2ΠΠ στα Μanga και τα Anime;