mindfulness definition
mindfulness definition

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MINDFULNESS;

Eνσυνειδητότητα ή αλλιώς mindfulness.

H λέξη mindfulness είναι ενδεχομένως αρκετά δύσκολο να μεταφραστεί στα ελληνικά. Η μόνη λέξη που ίσως θα μπορούσε να την προσεγγίσει είναι η λέξη ενσυνειδητότητα. Περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο σήμερα, στο τώρα.

Η επίγνωση αυτή προκύπτει όταν δεν έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τώρα, ‘’κάνοντας’’ mindfulness, έχουμε δηλαδή μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών αισθήσεων που βιώνουμε κάθε στιγμή, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να υπάρξει όπως ακριβώς είναι και βιώνει το ‘’τώρα’’.

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν την προηγούμενη διαδικασία, όπως για παράδειγμα, ο
διαλογισμός αναπνοής, περπατήματος ή η πρακτική του body scan όπου η προσοχή κατευθύνεται σε διάφορες περιοχές του σώματος προσπαθώντας να πλησιάσεις τις διάφορες αισθήσεις του σώματος που συμβαίνουν εκείνη την σημερινή στιγμή.

Το mindfulness meditation είναι μέρος βουδιστικών παραδόσεων που σχετίζονται με την ψυχή αλλά δεν έχει σχέση με κάποια θρησκευτική πρακτική, δεν σχετίζεται με απουσία σκέψης ή ακινησία. Μπορείς να το κάνεις ακόμα και περπατώντας ενώ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο trend του wellness.

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

More Stories
3MOU BEST OF PART 1 Thumb 00000
3ΜΟΥ | Special Episode | Best of 3MOY Part.1