franca sozzani
franca sozzani

FRANCA SOZZANI

H θρυλική διευθύντρια της Vogue Italia

Μιας και την άνοιξη του 2019 επιστρέφει το περιοδικό Vogue Greece, θυμόμαστε τη Franca Sozzani, την αρχισυντάκτρια της καλύτερης Vogue για κάποιους και επαναστατική ιέρεια της μόδας.

Προσλήφθηκε το 1988 τον ίδιο μήνα με την Anna Wintour, τη διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue και αν η Wintour είναι η πιο εμπορική ισχυρή προσωπικότητα της μόδας, η Sozzani ήταν σίγουρα η πιο διορατική και κοινωνικά ευαίσθητη. Αν και της ασκήθηκε πολλές φορές κριτική για την προφανή ωραιοποίηση σοβαρών προβλημάτων μέσα από προκλητικά εξώφυλλα, η ίδια είχε δηλώσει: «Αν το σκεφτείς, όλα τα κινήματα στη μόδα προήλθαν από μία κατάσταση που ήταν ή κοινωνική ή οικονομική
ή πολιτική.

Το όνομα Vogue είναι καλό αλλά όχι αρκετό. Πρέπει να το γεμίσεις με κάτι σύγχρονο ώστε αργότερα να πεις “Oκ, έτσι στα αλήθεια ήταν η δεκαετία του ‘80 ή έτσι ήταν το 1990”, αλλιώς είναι σα να έχεις το πιο όμορφο σπίτι και μέσα να βάζεις σκουπίδια».

Η Sozzani έπαιζε συνεχώς στα όρια της μόδας και των ευαίσθητων κοινωνικών προβλημάτων και φυσικά οι fashion influencers του σήμερα θα την άφηναν παντελώς αδιάφορη, αφού όπως έλεγε: « Δε μου αρέσουν οι φασιονίστες. Φοράνε μόνο τη μάρκα. Θες να γίνεις φασιονίστα; Εύκολο! Ξόδευε χρήματα».

-Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

More Stories
rami malek
TI ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ RAMI MALEK