anirudh singh raji shivtemple e1609291332563
anirudh singh raji shivtemple e1609291332563

Videogame Review: Raji: An Ancient Epic

Τα τελευταία χρόνια αρκετά παιχνίδια καταπιάνονται με ενδιαφέρουσες μυθολογίες, όπως η Ελληνική ή η Σκανδιναβική, χτίζοντας τεράστιους και λειτουργικούς – ή μη, κόσμους βασισμένους πάνω τους. Όμως δε θυμάμαι να έχω παίξει ποτέ κάποιο παιχνίδι που να εμβαθύνει επαρκώς στην Ινδική μυθολογία. 

Το Raji: An Ancient Epic είναι το πρώτο εγχείρημα του Ινδικού στούντιο Nodding Heads Games και προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό στην βιομηχανία του gaming. Η ομάδα παραγωγής κάνει ξεκάθαρο από τον τίτλο ότι πρόκειται να μας προσφέρει μια επική περιπέτεια, ενώ υπόσχεται να μας ταξιδέψει στην μυθολογία του Μπαλί και γενικότερα της Ινδουιστικής ιστορίας.

Plot

Το σενάριο δεν προσπαθεί -ή  μάλλον δεν καταφέρνει, να εντυπωσιάσει και μένει στο κοινότυπο μοτίβο “κάποιος κοντινός μας άνθρωπος κινδυνεύει και εμείς πρέπει να το σώσουμε”. Στη προκειμένη περίπτωση αυτός που κινδυνεύει είναι ο Golu, ο αδερφός της πρωταγωνίστριας Raji, η οποία ξεκινάει ένα ταξίδι διάσωσης. Σε αυτό το ταξίδι έχει τη βοήθεια της Durga, θεάς του πολέμου, και είναι υπό την επίβλεψη του Vishnu, θεός ο οποίος παρουσιάζεται στην Ινδική μυθολογία ως η υπέρτατη οντότητα και ως διατηρητής του καλού. Στη περιπέτεια της η Raji  θα χρειαστεί να ανακαλύψει τις δυνάμεις της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεοτήτων που την παρακολουθούνε και την εφοδιάζουμε με όπλο και δυνάμεις.

Cultural Themes

Είναι σαφές ότι οι δημιουργοί του παιχνιδιού επικεντρώθηκαν, ίσως υπερβολικά, στην εθνική τους μυθολογία, προσπαθώντας να την ενσωματώσουν σε έναν άρτιο παικτικά τίτλο. Ε λοιπόν, δε τα κατάφεραν. Ο τρόπος που προσπάθησαν να ενσωματώσουν την μυθολογία μέσα στο παιχνίδι, είναι μέσω κάποιον τοιχογραφιών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου και πατώντας πάνω τους, σου διηγούνται μια ιστορία για κάποιον θεό ή κάποιο σημαντικό γεγονός. Οι 10 πρώτες τοιχογραφίες είχαν ενδιαφέρον. Οι υπόλοιπες, οι οποίες ήταν ΠΆΡΑ πολλές, βρισκόντουσαν εκεί απλά για να χαλάνε τη ροή του παιχνιδιού. 

Αυτά συμβαίνουν όταν οι δημιουργοί ενός παιχνιδιού ξεχνάνε το τί δημιουργούν. Ένα παιχνίδι οφείλει να είναι διασκεδαστικό. Αν το πετύχεις, αυτό μετά μπορείς μέσα από τους μηχανισμούς και την ενέργεια του να περάσεις ό,τι μυνήματα θες. Δυστυχώς το Raji : An Ancient Epic μου φάνηκε σαν κατήχηση. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις το μάθημα των θρησκευτικών διασκεδαστικό. Τρομακτική αλληγορία τώρα που το σκέφτομαι, αν σκεφτείς ότι το παιχνίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες.

(Even More) Cons

Θα μπορούσα να προσθέσω στα αρνητικά του τίτλου χαρακτηριστικά όπως η μουσική επένδυση, η οποία ήταν ενοχλητική και – κατά τη γνώμη μου – πρόχειρα μιξαρισμένη, και το κακό έως αστείο, σε κάποιες φάσεις, voice acting. Ωστόσο δε θα γίνω πολύ επικριτικός, καθώς λόγω πολιτισμικών διαφορών, υπάρχει μία διαφορά στην αισθητική. Άρα η άποψή μου είναι καθαρά υποκειμενική. Ουφ, οριακά γλύτωσα να γίνω offensive. 

Artwork

Στον εικαστικό τομέα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, με επίκεντρο τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της Ινδίας η οποία φημίζεται για τα μεγάλα και επιβλητικά κτήρια της. Η Nodding Heads Games έκανε καλή δουλεία στην μεταφορά της αύρας και της αισθητικής ενός Ινδικού κόσμου. Επίσης τα Cut-Scenes, τα οποία αποτυπώνονται με την μορφή μαριονέτων, σαν θέατρο σκιών, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και αποφόρτιζαν το κλίμα όταν εμφανιζόντουσαν. Τα γραφικά δεν έχουν τίποτα εντυπωσιακό και αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν τα υπόλοιπο παιχνίδι κρατούσε ένα επίπεδο. Ένα σοφός είχε πει “τα περισσότερα αρνητικά παρατηρούνται σε συνθήκες πλήξης” ( Χρήστος Μελίδης, τώρα).

Gameplay Mechanics

Στο Gameplay του τώρα το Raji ενσωματώνει κάποιους ωραίους, αλλά πολυφορεμένους μηχανισμούς, όπως την χρήση του περιβάλλοντος στις μάχες και platforming τύπου Prince of Persia, όπως το να περπατάς σε τοίχους ή να κάνεις άσκοπες τούμπες.  Δυστυχώς, οι μηχανισμοί μάχης δεν έχουν κάποιο βάθος και επαναλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να γίνονται κουραστικοί έως και απωθητικοί. Να θες να σκοτώσεις τα 4 διαφορετικά ήδη τεράτων που έχει σύνολο το παιχνίδι και να μην μπορείς!

Θα είχε ενδιαφέρον αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δινόταν η επιλογή αναβάθμισης κάποιων κινήσεων. Aλλά όχι, είναι πιο σημαντικό να μάθουμε όλους τους θεούς και τα κατορθώματα τους. Το επαναλαμβάνω συνέχεια όχι γιατί έχω κάποιο πρόβλημα με την Ινδική μυθολογία, το αντίθετο αυτό ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με αυτό το παιχνίδι, αλλά γιατί νιώθω ότι οι δημιουργοί ξόδεψαν όλη τους την ενέργεια στον να μας διδάξουν την ιστορία τους και όχι στο να φτιάξουν ένα άρτιο παιχνίδι.

Closure

To Raji : An ancient Epic θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι με τρομερό ενδιαφέρον λόγω της σπανιότητας της θεματολογίας του. Όταν πρωτοείδα το trailer του παιχνιδιού ενθουσιαστικά και το θεώρησα μια πολύ καλή ευκαιρία να παίξω κάτι καινούριο και, γιατί όχι, να μάθω κάτι νέο. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό σε κανένα επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αστοχεί και στον απότερο σκοπό του, το να με διδάξει δηλαδή στοιχεία της Ινδικής κουλτούρας και μυθολογίας.  

Οι πίστες, οι μηχανισμοί μάχης και η ιστορία του πέρασαν και δεν ακούμπησαν, που λένε στο χωριό μου. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία παικτών μπορώ να το προτείνω. Αν μπορώ να βρω ένα θετικό είναι ότι η ομάδα παραγωγής είναι νεοσύστατη με ξεκάθαρο σκοπό την διάδοση της πολιτισμικής τους κληρονομίας . Αν ακούσουν τις κριτικές και διατηρήσουν το concept, προσπαθώντας να εμβαθύνουν στον τεχνικό και παικτικό τομέα, η επόμενη δημιουργία τους μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο.

Details

Developer:  Nodding Heads Games

Κυκλοφορία: Αύγουστος 2020

Διαθέσιμο σε: PlayStation 4, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Xbox One

Τιμή: 22.99€

Χρήστος Μελίδης

More Stories
Cover 2
Ζώδια και ατάκα πεσίματος