morkredd game
morkredd game

Videogame Review: Morkredd

 ‘’ Θα παίξουμε κάτι μαζί ; ‘’ με ρώτησε η κοπέλα μου και εγω, με μια γρήγορη έρευνα, ανακάλυψα το Morkredd. Αυτή ήταν η καλύτερη/ χειρότερη ιδέα που είχα τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παιχνίδι,  το οποίο προτείνω σίγουρα να παίξετε σε co-op mode και να το αποφύγετε αν δεν θέλετε να χωρίσετε. Η Hyper Games δημιούργησε ένα παιχνίδι με κλασσική puzzle λογική και προσεγμένους co-op μηχανισμούς.

Co-op VS Single Player Mode

Μέσα στις δύο με τρεις ώρες που διαρκεί το Morkredd κατάφερε να με ταξιδέψει στον σκοτεινό του κόσμο, χωρίς όμως να μου απαντήσει σχεδόν τίποτα. Μπορώ να πω ότι τελειώνοντάς το είχα περισσότερες ερωτήσεις απ όταν ξεκίνησα, χωρίς όμως αυτό να με ενοχλεί ιδιαίτερα, μιας και έχω συνηθίσει να αρκούμαι στο εκάστοτε όραμα του δημιουργού. Αναμφίβολα, υπήρχαν ψήγματα σεναρίου και ίχνη βαθύτερου lore χωρίς όμως να αναλύονται. Μπορεί αν το έπαιζα μόνος μου να με απωθούσε και να έχανα το ενδιαφέρον μου, αλλά παίζοντας co-op δεν με ενόχλησε καθόλου -ίσως γιατί είχα πιο πολύ το μυαλό μου στο να μην πλακωθούμε με την συμπαίκτρια μου. 

Rules & Environment

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί ∙ να μεταφέρουμε ένα φωτεινό orb χωρίς να πεθάνουμε από τις σκιές μας. Το περιβάλλον είναι καλυμμένο ολοκληρωτικά από το σκοτάδι και εμείς είμαστε η τελευταία του ελπίδα, μάλλον. Έχουμε στη διάθεσή μας δύο χαρακτήρες, έναν αρσενικό και έναν θηλυκό, τους οποίους είτε χειρίζονται και οι δύο παίκτες ( από έναν ο καθένας), είτε και τους δύο μαζί με τους αναλογικούς μοχλούς. Στην επιλογή του single player ο χειρισμός θυμίζει κλασσικούς τίτλους του είδους, όπως το Brothers : A tale of Two Sons.

Mechanics

Οι μηχανισμοί του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, ειδικά σε μια χρονιά που οι σκιές είχαν την τιμητική τους ( Shady Part of Me, Projection : First Light ), αλλά λειτουργούν πολύ καλά και όταν αφομοιωθούν πλήρως από τους παίκτες προσφέρουν μια ευχάριστη και χωρίς πολλές διακοπές ροή.  Πρέπει να μεταφέρουμε την μπάλα φωτός και να αποφύγουμε τις σκιές, τόσο του περιβάλλοντος όσο και των χαρακτήρων που χειριζόμαστε και εκεί κρύβεται η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Το orb που μεταφέρουμε παράγει φως. Το φως, υπό συγκεκριμένες γωνίες, παράγει τις ανάλογες σκιές και εμείς πρέπει πάση θυσία να τις αποφύγουμε. Τόσο απολαυστικό μέσα στην απλότητα του! Δεν θα αναπτύξω όμως περισσότερο, για να μην σας στερήσω την εμπειρία της ανακάλυψης. 

Puzzles

Το παιχνίδι είναι στηριγμένο σε έξυπνους γρίφους και παγίδες που οι παίκτες καλούνται να λύσουν ή να αποφύγουν αναλόγως. Οι γρίφοι είναι έξυπνοι αλλά σπάνια απαιτητικοί, ειδικά σε single player. Στο co-op αποκτάνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω συνεργασίας και επικοινωνίας. Όταν ξεκίνησα να παίζω ενθουσιάστηκα με την χρήση της φυσικής, αλλά το παιχνίδι δεν το ανέπτυξε ιδιαίτερα. Αυτό ήταν και το κυρίως πρόβλημα του παιχνιδιού -χωρίς όμως να είναι αποθαρρυντικό.

Το Morkredd έφερε στο τραπέζι ωραίες ιδέες και μηχανισμούς χωρίς όμως να τους αναπτύσσει περισσότερο. Όπως προανέφερα το παιχνίδι διαρκεί 2-3 ώρες, οι οποίες είναι υπεραρκετές για να περάσετε ένα όμορφο βράδυ με παρέα, αλλά σε καθαρά παικτικό επίπεδο δεν είναι αρκετές. Πάνω που ο παίκτης συνηθίζει τους μηχανισμούς και την λογική του τίτλου, εκείνος τελειώνει. Θα ήθελα να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στους γρίφους του, γιατί αισθάνθηκα ότι έτσι θα μπορούσε να ολοκλήρωνε την εμπειρία.

Artwork

Στον εικαστικό τομέα, το παιχνίδι επιλέγει μια πολύ σκοτεινή παλέτα η οποία πλαισιώνει εξαιρετικά την κεντρική του ιδέα. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα με ασπρόμαυρους τόνους και ενίοτε μπλε πινελιές, δημιουργώντας μια αποπνικτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η οποία σε αγχώνει και σε παρακινεί να φτάσεις στο τέλος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Συνδυαστικά με τους ambient ήχους στο παρασκήνιο, η μοναξιά ήταν συναισθηματικός μονόδρομος. 

Closure

Το Morkredd είναι ένα μικρό, σκοτεινό ταξίδι στο άγνωστο με πολύ ενδιαφέρουσες  επιλογές και ταυτότητα. Το συνιστώ σίγουρα στους λάτρεις του puzzle genre αλλά και σε όσους θέλουν μια ξεχωριστή co-op εμπειρία . Η αισθητική του σας βυθίζει στον κόσμο του, τόσο αριστοτεχνικά που δεν νομίζω να σας ενδιαφέρει η ιστορία του .

Details

Developer:  Hyper Games

Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2020

Διαθέσιμο σε: Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X / S

Τιμή: 16.79€

Χρήστος Μελίδης

More Stories
rs 179679 5969 TR RS MINAJ MANSON 01 028 V1B cmyk
ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ