morbid the seven acolytes scaled
morbid the seven acolytes scaled

Videogame Review: Morbid: The Seven Acolytes

Βρείτε μου μια ομάδα παραγωγής που έχει επηρεάσει την gaming βιομηχανία, τα τελευταία χρόνια,  περισσότερο από την From Software.  Οι Souls- like τίτλοι κυκλοφορούν σωρηδόν, άλλοτε αποτυγχάνοντας πλήρως να αποκωδικοποιήσουν την λογική των προκατόχων τους και άλλοτε εμπλουτίζοντας, με καινοτόμες ιδέες, τη κληρονομίας τους . Η τελευταία κυκλοφορία τέτοιου είδους, που έπεσε στην αντίληψη μου, είναι το Morbid : The Seven Acolytes από τις Still Running και Merge Games. 

Plot

To Morbid : The Seven Acolytes μας μεταφέρει στην Mornia, ένα ξεχασμένο βασίλειο που καλύπτεται από ένα πέπλο παραφροσύνης και τρόμου. Οι Gahars, αρχαίες θεότητες με μοχθηρούς σκοπούς, παρέσυραν τους ανθρώπους του τόπου με αποτέλεσμα το βασίλειο να παραμεληθεί και να γεμίσει κακόβουλα πλάσματα, με τερατόμορφη εμφάνιση, που σέρνονται από περιοχή σε περιοχή με μόνο μέλημα την διατήρηση του φόβου στους εναπομείναντες και ενίοτε, δηλαδή πάντα, την σφαγή τους. 

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο της τελευταία πολεμίστριας του τάγματος των Strivers και καλείται να δώσει ένα τέλος στα πανούργα σχέδια των Gahars. Το σενάριο δεν καινοτομεί, ούτε προσπαθεί ιδιαίτερα να αιφνιδιάσει τον παίκτη αλλά η αφήγηση του είναι όμορφα απλωμένη σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού και το lore δίνεται έξυπνα και με αρκετές λεπτομέρειες, για όσους τουλάχιστον έχουν την όρεξη να το ανακαλύψουν. Αν είστε αρκετά κοινωνικοί και σας αρέσει να γνωρίζετε gloomy NPCS ή  αρκετά περίεργοι για να διαβάζετε πάπυρους που βρίσκετε σε κατεστραμμένες καλύβες τότε θα ανακαλύψετε ένα αρκετά καλά στημένο κόσμο που αξίζει να σωθεί ή και όχι.

Aesthetics

Η περιήγηση σας στον κόσμο του Morbid : The Seven Acolytes είναι κυρίως γραμμική, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερο backtracking. Οι περιοχές και η γενικότερη αισθητική του παιχνιδιού έχει ξεκάθαρες επιρροές από διηγήματα του Lovecraft και την σχεδιαστική σκοτεινιά του Bloodborne. Ο κόσμος του καλύπτεται μόνιμα από  ένα σκοτεινό πέπλο που μολύνει κάθε τι που ανακαλύπτουμε και δεν μας επιτρέπει στιγμή να ξεχάσουμε ότι είμαστε σε έναν εφιαλτικό τόπο  που δεν έχει σκοπό να μας διασκεδάσει αλλά να μας βυθίσει στην παρακμή του.  Είναι ξεκάθαρα ένα pixel art παιχνίδι που όμως έχει πολύ προσεγμένες γραμμές και εξαιρετικά άμεσες ανταποκρίσεις, πράγμα πολύ σημαντικό για τέτοιου είδους παιχνίδι. 

Artwork Cons

Το μόνο αρνητικό που έχω να σημειώσω στον οπτικό τομέα είναι ότι τα περιβάλλοντα και οι επιμέρους περιοχές επαναλαμβάνονται με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, η διαδρομή από το ένα boss στο άλλο να γίνεται αγγαρεία. Ευτυχώς η μουσική του επένδυση είναι εδώ για να επανορθώσει για την όποια σχεδιαστική αστοχία με ήρεμες αλλά απόκοσμες συνθέσεις οι οποίες συντροφεύουν την εξερεύνηση μας αλλά μας υπενθυμίζουν συνέχεια ότι οδεύουμε προς τον θάνατο μας. Ειδικά στα Boss Fights τα θέματα του Morbid ξεσαλώνουν και αποκτούν ένταση και έκταση ανάλογη με την δυσκολία τους.

Genre

Το παιχνίδι, παρόλο που παρουσιάστηκε ως rpg τίτλος, έχει ελάχιστα στοιχεία από αυτό το είδος και μια υποτυπώδη αναβάθμιση χαρακτηριστικών του χαρακτήρα χωρίς κανένα βάθος ή πρακτική σημασία. Το μόνο που προσφέρει σε αυτό τον τομέα είναι κάποια skills, blessingσ στην προκειμένη, και εικοσιπέντε διαφορετικά όπλα που θα μας βοηθήσουν να προσαρμόσουμε την τακτική μας και γενικότερα την εμπειρία μας στα μέτρα μας. Τα blessings είναι παρόμοιες ικανότητες με αυτές που έχουμε συνηθίσει σε rpg τίτλους όπως για παράδειγμα να κοστίζουν λιγότερο stamina οι κινήσεις μας ή να κάνουν περισσότερη ζημία οι επιθέσεις μας, τίποτα καινούριο τίποτα μη αναμενόμενο. Τα όπλα το ίδιο. Κάποια είναι πιο βαριά που σημαίνει ότι κάνουν περισσότερη ζημία αλλά κάνουν τον παίκτη μας πιο δυσκίνητο και κάποια μας επιτρέπουν πιο γρήγορες επιθέσεις αλλά με λιγότερη ζημία. 

Combat & Inventory

Το ρεπερτόριο των κινήσεων μας είναι το αγαπημένο μας : επίθεση, άμυνα, κύλισμα και parry (δεν μ’ αρέσει η λέξη απόκρουση). Κάθε τι που κάνουμε μεταφράζεται σε stamina χωρίς όμως αυτό να προσδίδει πόντους στο επίπεδο δυσκολίας μιας και τα μοτίβα των αντιπάλων μας είναι προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα.  Χτύπημα και αποφυγή μέχρι η Mornia να δει ήλιο.

Ο παράγοντας που έρχεται να δώσει λίγο ενδιαφέρον στο inventory μας είναι τα αναλώσιμα που ανακαλύπτουμε στην πορεία του ταξιδιού μας. Είτε είναι φίλτρα που αναπληρώνουν χαμένη ζωή ή stamina είτε είναι φίλτρα που δυναμώνουν τις επιθέσεις δίνουν ένα κάποιο ενδιαφέρον στην μάχη και ένα επιπλέον κίνητρο να τα μαζέψουμε. Επιπλέον υπάρχουν κάποιοι ρούνοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτιστοποίηση των όπλων μας. Ναι ξέρω, ούτε αυτό είναι κάτι καινούριο αλλά η ποικιλία τους με έβαλε στην διαδικασία να σκεφτώ λίγο πιο αναλυτικά την στρατηγική μου σε κάποιες μάχες.

Stealth & Sanity

Μετά από αυτά που έχετε διαβάσει για το Morbid : The Seven Acolytes θα αναρωτιέστε αν αξίζει τελικά το τον χρόνο σας.  Θα σας πω δύο λέξεις (στα αγγλικά γιατί αλλιώς δεν θα ακουγόταν cool) : stealth και sanity. Το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα, με ένα ξεχωριστό κουμπί, να περπατάμε στις μύτες των ποδιών έτσι ώστε να κάνουμε λιγότερο θόρυβο και να αιφνιδιάζουμε τους αντιπάλους μας, κάνοντας φυσικά περισσότερη ζημιά. Επίσης μπορούμε να κρυφτούμε σε αντικείμενα του περιβάλλοντος όπως βαρέλια ή ψηλά χορτάρια και είτε να επιτεθούμε στον σωστό χρόνο είτε να αποφύγουμε έναν αντίπαλο επειδή έχουμε χαμηλή ζωή ή βιαζόμαστε να πολεμήσουμε έναν boss.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει το παιχνίδι λίγο πιο ενδιαφέρον είναι η ψυχική υγεία της ηρωίδας ( αυτή την φορά  το είπα στα ελληνικά γιατί νομίζω ότι έχω κερδίσει ήδη το παιχνίδι του εντυπωσιασμού ). Όσο πιο πολύ διαταράσσεται η ψυχική μας υγεία τόσο περισσότερη ζημιά προκαλούμε αλλά με συνέπεια να γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις των αντιπάλων μας. Συνδυαστικά με αντικείμενα που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές ανάλογα με τους αντιπάλους μας .

Closure

Το Morbid : The Seven Acolytes  είναι ένας Soul κλώνος με πολύ τετριμμένες ιδέες αλλά ενδιαφέρουσα εκτέλεση.  Προτείνει καινούριους μηχανισμούς που αξίζουν, τουλάχιστον, μια ευκαιρία και μας συστήνει έναν σκοτεινό και  βυθισμένο στην παρακμή κόσμο που προσφέρεται για εξερεύνηση. Θα μπορούσε να είναι κάτι εξαιρετικό αλλά ίσως οι πόροι της ομάδας παραγωγής δεν ήταν αρκετοί για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στους σκληροπυρηνικούς παίκτες του είδους μάλλον θα περάσει αδιάφορο αλλά αν είστε λάτρεις της Lovecraft/Bloodborne αισθητικής και δεν θέλετε να αφιερώσετε πολύ χρόνο ή φαιά ουσία αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

DETAILS

Developers:  Still Running

Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2020

Διαθέσιμο σε: Xbox One, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Playstation 4

Τιμή: 24.99€

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΛΙΔΗΣ

More Stories
60237 spiritedaway
Η Σκοτεινή Θεωρία Πίσω από το Spirited Away