little nightmares 2 mono and six
little nightmares 2 mono and six

Videogame Review: Little Nightmares 2

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που έπαιξα τα αριστουργήματα της Playdead, τα Limbo και Inside. Ειδικά, στην περίπτωση του Inside, μου δημιουργήθηκαν τρομερά έντονα αισθήματα. Το Little Nightmares λοιπόν, ήταν το μοναδικό παιχνίδι που κατάφερε να πλησιάσει αισθητικά και συναισθηματικά το Inside – τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα. Η Tarsier Studios, στο Little Nightmares 2, κατάφερε να πάει την επιτυχημένη συνταγή του πρώτου ένα βήμα παραπέρα, χωρίς εκπτώσεις ή συμβιβασμούς, σε οποιοδήποτε τομέα. Τα τελευταία χρόνια ,το Horror-Platform genre ανθεί διά της επαναληψιμότητάς του. Έτσι και το Little Nightmares 2 δεν φέρνει κάτι το ριζοσπαστικό ως τίτλος, ούτε παρουσιάζει καινοτόμους μηχανισμούς. Όμως, επενδύει τόσο ποιοτικά στην ατμόσφαιρα, καταφέρνοντας να γίνει ακαταμάχητο και μοναδικό.

Little Nightmares 2 mono saves six

The plot of Little Nightmares 2

Στο sequel της σειράς, καλούμαστε να χειριστούμε τον Mono, ένα παιδί με μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι. Ο Mono ξεκινάει την περιπέτειά του σε ένα αφιλόξενο μέρος και με την βοήθεια της Six (πρωταγωνίστρια του Little Nightmares), καλείται να αντιμετωπίσει απόκοσμα πλάσματα, περίπλοκους γρίφους και τρομακτικά αλλόκοτους χαρακτήρες. Δεν θα αναπτυχθώ περαιτέρω γύρω από το σενάριο γιατί, χωρίς να γίνεται ποτέ συγκεκριμένο ή ξεκάθαρο, αποτελεί το κλειδί της εμπειρίας. Όπως και οι προκάτοχοι του, το παιχνίδι δε σπαταλά λεπτό εξηγώντας τι συμβαίνει ή ποιος είναι ο προορισμός των χαρακτήρων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν οδηγεί τους συλλογισμούς μας κάπου…

Little NIghtmares 2 mono

Στο Little Nightmares 2 προστέθηκαν κάποια cut scenes, τα οποία δεν εξηγούν κάτι, αλλά δίνουν χρόνο και στοιχεία στον παίκτη, ώστε να ενώσει κάποια κομμάτια του puzzle. Ως εκπαιδευμένος παίκτης, έχω μάθει να μην έχω πάντα απαιτήσεις από τους σεναριογράφους ενός παιχνιδιού τέτοιου είδους. Κάποιες φορές άλλωστε, μετράει απλά το ταξίδι. Παιχνίδια όπως το Inside και το Little Nightmares 2, χτίζουν μια ιδιαίτερη διαδρομή, αποκρουστική και όμορφη ταυτόχρονα, τόσο συναισθηματικά πυκνή που σχεδόν από την αρχή δεν σε νοιάζει τόσο πού καταλήγει. Σε νοιάζει μονάχα το να επιβιώσεις μέχρι το επόμενο δωμάτιο.

mono from little nightmares 2 in the forest

Gameplay

Το Little Nightmares 2 δεν καινοτομεί, ούτε παικτικά ούτε αφηγηματικά. Αυτή όμως είναι μια από τις σπάνιες φορές που δεν το λέω με αρνητική χροιά. Ουσιαστικά, ένιωθα πως συνεχίζω την σειρά από εκεί που την είχα αφήσει. Δεν γνωρίζω τι απόκλιση έχουν χρονικά οι δύο ιστορίες, αλλά βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο κόσμο και έχω ακριβώς την ίδια περιέργεια -που είχα και στο πρώτο, για να δω τι έχει να μου προσφέρει. Και μου το προσφέρει τόσο απλόχερα. Δεν προσπαθεί να με τρομάξει, αλλά να με πανικοβάλει. Με έναν ατμοσφαιρικό τρόπο.

Little NIghtmares 2 stuffed bear

Εδώ δεν έχει ούτε όπλα, ούτε υπεράνθρωπες δυνάμεις. Μονάχα δύο παιδιά, μόνα τους, σε έναν απειλητικό και ζοφερό κόσμο, που προσπαθούν απλά να συνεχίσουν, να αποφύγουν τερατόμορφα πλάσματα και ανθρώπους που δεν θέλουν τίποτα άλλο πέρα από το κακό σας. Δεν υπάρχουν σύμμαχοι, ούτε στιγμές λύτρωσης. Μόνο απόγνωση και μια μόνιμη αίσθηση κινδύνου. Νιώθω ευάλωτος σε όλη την διάρκειά του. Αδύναμος, με μόνη επιλογή το να τρέξω. Δεν είναι για όλους το παιχνίδι και σίγουρα δεν είναι για casual απασχόληση. Μην ανοίξετε τα φώτα και μην χαμηλώσετε τον ήχο. Έτσι είναι οι εφιάλτες.

mono and six from little nighrmares

Στο ταξίδι μας καλούμαστε να λύσουμε διάφορους γρίφους, να βρούμε κλειδιά και να ενεργοποιήσουμε πόρτες και ανελκυστήρες. Η παικτική λογική του παιχνιδιού ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του, με έντονα platform στοιχεία βασισμένα στη λιλιπούτεια έκταση μας. Μπορούμε να σκαρφαλώσουμε σε καρέκλες, ντουλάπες και γενικότερα σε οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο από μας -δηλαδή στα πάντα! Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντάμε και εχθρούς, με μόνο τους μέλημα να μας βλάψουν. Αυτούς τους εχθρούς λοιπόν, πρέπει είτε να τους αποφύγουμε, είτε να τους εξουδετερώσουμε.

mono from little nightmares holding a flashlight

Το ενδιαφέρον με τους εχθρούς είναι ότι έχουν πολύ ικανοποιητικό AI και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με ανόητους τρόπους. Γενικότερα, το Little Nightmares 2, χωρίς να αλλάξει την φόρμουλα του, έχει βελτιώσει όλα όσα το έκαναν ήδη αγαπητό. Η προσθήκη της Six, για παράδειγμα, μας δίνει κάποιες καινούριες κινήσεις και σπάει λίγο την μοναξιά μας. Αυτό το επιτυγχάνει όχι μόνο δίνοντας μας επιπλέον επιλογές μετακίνησης, αλλά προσφέροντας και μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο ταξίδι μας -που, σε αρκετές στιγμές, δρα αυτόνομα.

mono from little nightmares 2

Design of Little Nightmares 2

Αισθητικά, ο κόσμος του Little Nightmares 2 ξεπερνά κάθε προσδοκία και απλώνεται πολύ περισσότερο από τον προκάτοχό του. Η πλωτή έπαυλη του πρώτου παιχνιδιού, φαντάζει σαν ένα απλό κεφάλαιο του δεύτερου. Πλέον, μιλάμε για μια ολόκληρη πόλη βυθισμένη στο σκοτάδι, κατεστραμμένη τόσο ολοκληρωτικά, που τίποτα δεν μπορεί να την σώσει. Τα χρώματα, οι σκιές, οι τοίχοι, οι περιβάλλοντες χώροι και όλα όσα μας περιβάλλουν, μοιάζουν παρηκμασμένα και ταυτόχρονα τόσο όμορφα. Τόσο όμορφα που με σοκάρουν.

mono from little nightmares 2 between hands

Πως γίνεται κάτι τόσο αποκρουστικό και μακάβριο, να μην χορταίνεις να το κοιτάς; Η αντίφαση των πρωταγωνιστών μας, με τον κόσμο γύρω τους, είναι τόσο αλλόκοτη που δημιουργεί δέος. Κάτι παιδάκια με περίεργα καπέλα τρέχουν να ξεφύγουν από τερατόμορφους επιστήμονες και υπνωτισμένους κατοίκους. Κάθε τι γύρω μας είναι λεπτομερώς σχεδιασμένο, από την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια μέχρι τα αχανή, απομακρυσμένα πλάνα της πόλης. Όλα είναι τόσο προσεκτικά φωτισμένα, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Από τη στιγμή που βυθίστηκα στον κόσμο του Little Nightmares 2, δεν υπήρξε στιγμή που να αμφέβαλα για το αν αυτό που ζω είναι ψεύτικο. Αφού, ήμουν εκεί! Τα animations και οι κινήσεις, τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των εχθρών τους, είναι τόσο φυσικές, τόσο ανθρώπινες, που αναρωτιέσαι τι να συνέβη και κατέληξαν εκεί.

six and mono in little nightmares 2

Εξίσου υπέροχο και ανατριχιαστικό όμως είναι και το soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο συνοδεύει ιδανικά κάθε σκηνή. Ωστόσο, ακόμα και οι στιγμές που δεν έχουν ήχο, είναι τόσο προσεγμένες και ποιοτικές, που το κάθε βήμα ή τρίξιμο στο περιβάλλον, είναι αρκετό για να μας κουνήσει από τη θέση μας.

table of horrors in little nightmares 2

Verdict

Το Little Nightmares II αποτελεί υπόδειγμα sequel. Η Tarsier Studios, με απόλυτο σεβασμό στον πρώτο τίτλο της σειράς, διατηρεί την ίδια λογική και εξελίσσει το παιχνίδι σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Χωρίς φανφάρες ή απεγνωσμένες προσπάθειες να καινοτομήσει, επενδύει στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί έναν πραγματικό εφιάλτη. Έναν πανέμορφο εφιάλτη…

the teacher from little nightmares 2

Details

Tested on: Pc
Developer: Tarsier Studios
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Available for: PS4, Xbox One, PC, Switch
Release date: 11-02-2021

Χρήστος Μελίδης

More Stories
burial rites
HANNAH KENT