Immortals Fenyx Rising protagonist in front of volcano
Immortals Fenyx Rising protagonist in front of volcano

Videogame Review: Immortals: Fenyx Rising

Αν η Ubisoft έχει πετύχει σε κάτι τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι η δημιουργία …κόσμων. Η εταιρεία έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια του open world. Δίνει ζωή στους κόσμους της, περιγράφοντάς τους εντυπωσιακά. Βεβαίως, εν έτη 2021, αυτό δεν αρκεί. Ο λόγος πίσω από αυτό έγκειται στο gaming κοινό, που είναι πιο εκπαιδευμένο και έμπειρο από ποτέ. Όσο όμορφος και να είναι ένας κόσμος, όσο αχανής και να είναι μια έκταση, ο παίκτης πάντα θα αναζητά κάτι καινούριο, κάτι που δεν έχει ξαναπαίξει και -δυστυχώς, η Ubisoft αστοχεί συνεχώς σε αυτό το κομμάτι. Η τελευταία της προσπάθεια λοιπόν, το Immortals Fenyx Rising, βασίζεται στην φιλοσοφία της εταιρίας και, αξιοποιώντας το feedback των προηγούμενων τίτλων, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την θεμελιώδη σειρά της εταιρείας, το Assasin’s Creed.

Immortals Fenyx Rising 2020

Story

Το Immortals Fenyx Rising διαδραματίζεται στα πάτρια εδάφη, χρησιμοποιώντας για ακόμα μια φορά στοιχεία από την ελληνική μυθολογία. Ο/Η Fenyx (μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρας μας όπως θέλουμε, από εμφάνιση μέχρι φωνή, και αυτό καθορίζει το φύλο του, χωρίς το παιχνίδι να κάνει διακρίσεις) ξεβράζεται σε ένα σύμπλεγμα νησιών, εν ονόματι Golden Isle, και ανακαλύπτει ότι ο κόσμος που ήξερε δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος…

Immortals Fenyx Rising character creation

Ο τιτάνας Typhon κατάφερε να δραπετεύσει από τα Τάρταρα, όπου τον είχαν φυλακίσει οι Θεοί του Ολύμπου. Έκτοτε, μολύνει τον κόσμο με τις σατανικές προθέσεις του. Το περιβάλλον του παιχνιδιού κατακλύζεται από κακόβουλα τέρατα και απαλλάσσεται από τους ανθρώπους, οι οποίοι μετατρέπονται σε αγάλματα. Οι θεοί έχουν κρυφτεί και εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για ακόμα μια φορά, σε έναν άνθρωπο.

Immortals Fenyx Rising 2020 world

Το σενάριο δεν έχει να προτείνει κάτι καινούριο αλλά είναι καλοδουλεμένο και δένει αρμονικά με το ταξίδι του ήρωα μας. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι η εξέλιξή του και οι ενοχλητικά προβλέψιμες ανατροπές του. Υπήρξαν στιγμές που θέλησα να πατήσω το skip σε κάποια cut scenes, μόνο και μόνο γιατί ήξερα τι θα δω. Το στοιχείο που κάνει το σενάριο υποφερτό -και ενίοτε διασκεδαστικό, είναι το γεγονός ότι δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Δεν φοβάται να τσαλακωθεί! Χρησιμοποιεί έντονα, και με έξυπνο τρόπο, το στοιχείο του αυτοσαρκασμού. Οι αφηγητές δε, κλέβουν τη παράσταση σε κάθε ευκαιρία. Ο Προμηθέας και ο Δίας, οι αφηγητές που προαναφέρθηκαν, δίνουν εξαιρετικό ρυθμό και αποφορτίζουν το κλίμα, όποτε χρειάζεται.

immortals fenyx rising ubisoft game

Immortals: Fenyx Rising: Gameplay

Βασισμένο στην επιτυχημένη συνταγή του Zelda Breath of the Wild, το Immortals Fenyx Rising εκμεταλλεύεται πλήρως τον ελεύθερό του κόσμο και δίνει την επιλογή στον παίκτη να προσεγγίσει την ιστορία όπως θέλει. Ο κόσμος του ενδείκνυται για εξερεύνηση και, αν κάποιος επιλέξει να αγνοήσει την γραμμική ροή της ιστορίας του, θα εκπλαγεί ευχάριστα με την πληθώρα επιλογών που έχει. Το Immortals μιμείται ευχάριστα το Zelda, χρησιμοποιώντας την ελευθερία του ως διασκεδαστικό εργαλείο και όχι απλά μέσο εντυπωσιασμού. Μπορείς να πας όπου θες αλλά, κυρίως, μπορείς να πας όπως θες -και εφόσον έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Υπάρχει αφθονία εξοπλισμών, ικανοτήτων και παραμετροποιήσεων. Παρόλο που στην αρχή φαντάζουν χαοτικές, όλες χρησιμεύουν κάπου -αν φυσικά επιλέξεις τον δρόμο της ολοκλήρωσης.

Immortals Fenyx Rising atalanda

Σε περίπτωση που κάποιος απλά θέλει να παίξει την κεντρική ιστορία και να δει πού καταλήγει αυτή η αρχαιοελληνική περιπέτεια, δεν χρειάζεται να αναλωθεί ιδιαίτερα με τους εξοπλισμούς που θα φορέσει ή για το πώς θα τους προσαρμόσει. Αλλά, εκεί βρίσκεται το κλειδί του παιχνιδιού. Μου φαίνεται απίθανο, κάποιος παίκτης, να μην παρασυρθεί στην γλυκιά αίσθηση εξερεύνησης που προσφέρει ο συγκεκριμένος τίτλος. Είναι γεμάτο με Dungeons και Challenges που είναι αναπάντεχα δύσκολα και προκλητικά. Υπήρξαν challenges που, ενώ φαινομενικά ήταν αδιάφορα, μου πήραν αρκετή ώρα και σκέψη για να περάσω. Ειδικά, όταν συνήθισα το σύστημα αναβαθμίσεων και τις ιδιαιτερότητες του κάθε εχθρού, και έπρεπε να επιλέξω ποια πανοπλία θα φορέσω για να δέχομαι λιγότερη ζημία από τις επιθέσεις του ή ποιο όπλο για να πετυχαίνω καλύτερα combos, το παιχνίδι άρχισε να αποκτά τρομερό ενδιαφέρον .

immortals fenyx rising horse and main character

Combat & Looting

Δυστυχώς, είναι πολύ σπάνιο πλέον να πετύχουμε ωραίες και γρήγορες μάχες, οι οποίες δεν γίνονται κουραστικές λόγω επανάληψης. Το Immortals Fenyx Rising δημιούργησε έξυπνους μηχανισμούς μάχης που, σε συνδυασμό με την ποικιλία των ειδικών ικανοτήτων, δεν γίνονται κουραστικοί. Δεν πρωτοτυπεί και, μεταξύ μας, δεν χρειάζεται να το κάνει. Τα finishing moves, οι θεϊκές δυνάμεις που έχουμε στην διάθεση μας και τα εντυπωσιακά εφέ που δημιουργούν(τα ονομάζω πυροτεχνήματα) είναι αρκετά για να εθίσουν τον παίκτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις κάποιον εχθρό και όλοι είναι εξίσου εντυπωσιακοί.

Immortals Fenyx Rising ancient greece

Σε αυτό το σημείο θεωρώ σημαντικό να καθησυχάσω τους φίλτατους loot hunters λέγοντας τους ότι το παιχνίδι έχει κάτι κρυμμένο για σας σε κάθε του γωνία. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει κάτι να εξερευνήσεις ή να αντιμετωπίσεις και η αντίστοιχη αμοιβή. Η απουσία του παραδοσιακού level up συστήματος καλύπτεται από μια μεγάλη γκάμα εξοπλισμών που θα καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Κάθε εξοπλισμός έχει διαφορετικές ικανότητες ή εμφάνιση έτσι ώστε να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε. Κάνοντας challenges μπορείτε να αποκτήσετε ένα όπλο που έλλειπε από την συλλογή σας ή το αγαπημένο σας όπλο στον αγαπημένο σας χρώμα.  

Immortals Fenyx Rising 2020 greek mythology

Κόσμος

Ο χάρτης του παιχνιδιού, ενώ εκ πρώτης όψεως είναι τεράστιος και χαοτικός, είναι πλήρως λειτουργικός και δεν σου δίνει ποτέ την εντύπωση ότι χάνεσαι. Είναι χωρισμένος σε επτά περιοχές, εκ των οποίων οι πέντε αντιπροσωπεύουν κάποιον θεό. Οι περιοχές των θεών είναι ντυμένες με την ιδιοσυγκρασία τους και διαμορφωμένες βάση των χαρακτηριστικών τους. Για παράδειγμα η περιοχή του Άρη είναι αφιλόξενη και θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ενώ της Αφροδίτης παραδεισένια και ανάλαφρη. Δυστυχώς, η Ubisoft επέλεξε να χρησιμοποιήσει το πλέον κακόφημο eagle vision του Assasin’s Creed για την ανακάλυψη καινούριων περιοχών. Για όποιον δεν γνωρίζει, η τεχνική αυτή υποχρεώνει τον παίκτη να ανέβει στο ψηλότερο σημείο της εκάστοτε περιοχής έτσι ώστε να δει την επόμενη και να την ξεκλειδώσει στον χάρτη του.

Immortals Fenyx Rising protagonist in front of volcano

Αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι όχι μόνο ότι είναι ένας ξεπερασμένος μηχανισμός ο οποίος απλά ταλαιπωρεί τον παίκτη αλλά και παρεμβατικός σε επίπεδο που χαλάει την ροή της εμπειρίας. Ειδικά σε ένα τόσο καλοφτιαγμένο παιχνίδι που όλα είναι ευδιάκριτα και διαθέσιμα για εξερεύνηση δεν βρίσκω τον λόγο ύπαρξης ενός τέτοιου μηχανισμού. Κατάλοιπα της ιστορίας, φαντάζομαι.

immortals fenyx rising ubisoft

Feelings

Όταν ένα παιχνίδι έχει στην διάθεση του fast travel και ο παίκτης επιλέγει να κάνει όλη την διαδρομή με τα πόδια ή με κάποιο mount, τότε κάτι πάει πολύ καλά. Μπορεί σε μια διαδρομή που έχω κάνει δύο και τρεις φορές να ανακαλύψω κάτι καινούριο που δεν είχα παρατηρήσει. Στο κόσμο δεν υπάρχουν NPC, μιας και όλοι οι άνθρωποι έχουν γίνει αγάλματα, και αυτό δίνει μια μοναδική αίσθηση μοναχικότητας αλλά βοηθάει πάρα πολύ στην εναρμόνιση του παίκτη με τον κόσμο. Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να πετύχω κάποιον για να μου αναθέσει μια αποστολή ή να με στείλει κάπου. Ένιωθα ελεύθερος σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού να πάω όπου θέλω και να σταματήσω όσες φορές χρειάζεται για να εξερευνήσω μια καινούρια περιοχή, να βυθιστώ σε ένα dungeon ή ακόμα και να χαζέψω μια όμορφη θέα.

Immortals Fenyx Rising aphrodite

Immortals: Fenyx Rising: Design

Την όλη εμπειρία έρχονται να ενισχύσουν τα εντυπωσιακά του γραφικά και η μοναδική, για τέτοιου είδους παιχνίδι, αισθητική του. Όλα είναι πανέμορφα και καλοσχεδιασμένα αλλά χωρίς να γίνονται “βαριά” και αφιλόξενα. Επικρατεί μια καρτουνίστικη αύρα η οποία κάνει το ταξίδι ακόμα πιο γλυκό και ευχάριστο χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στον σχεδιαστικό του τομέα. Οι λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα, τα μοναδικά του τοπία και οι λεπτομέρειες σε εξοπλισμούς και αντικείμενα το τοποθετούν πολύ ψηλά στις λίστες με τα πιο όμορφα παιχνίδια του 2020.

Immortals Fenyx Rising game

Το Soundtrack συντροφεύει το ταξίδι μας ευχάριστα χωρίς όμως να δίνει αυτό το κάτι παραπάνω που περίμενα. Υπήρξαν στιγμές που ήθελα περισσότερη ένταση μουσικά και γενικότερα μου έλλειψε αυτή η αίσθηση δέους που μπορεί να προσφέρει ένας αρχαιοελληνικός κόσμος.

Immortals Fenyx Rising switch

Immortals: Fenyx Rising: Verdict

Για να είμαι ειλικρινής, όταν είδα ότι η Ubisoft παρουσίασε καινούριο open world τίτλο φοβήθηκα. Είχα χαμηλές προσδοκίες για το Immortals Fenyx Rising, παρόλο που το design του και οι Zelda επιρροές του ταίριαζαν στις προτιμήσεις μου. Ευτυχώς η Ubisoft τόλμησε να ξεφύγει από την πεπατημένη των Assasin’s Creed τίτλων και δημιούργησε ένα καινούριο IP πολλά υποσχόμενα και με πολύ σεβασμό στους προκατόχους του. Τo Immortal Fenyx Rising δεν παρουσιάζει κάτι καινούριο, ούτε πρωτοτυπεί αλλά ότι κάνει το κάνει πολύ καλά. Έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από open world δομές τύπου Zelda και τις αξιοποιεί με σεβασμό και μεράκι. Έτσι, δημιουργεί ένα πολύ απολαυστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι, που δύσκολα θα απογοητεύσει.

Details

Tested on: PC

Developer: Ubisoft Quebec

Publisher: Ubisoft

Distributor: CD Media S.A.

Available for: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X | S, Switch, PC, Stadia, Luna

Release date: 03-12-2020

Χρήστος Μελίδης

More Stories
cover  zodia 26  1
ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Disney