Gods Will Fall boss and fighter
Gods Will Fall boss and fighter

Videogame Review: Gods will Fall

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που εκνευρίστηκα τόσο με παιχνίδι. Δεν το λέω αρνητικά, μιας και μέρος της εμπειρίας τέτοιου είδους παιχνιδιών, είναι η επανάληψη και η μάθηση μέσω της αποτυχίας. H ομάδα παραγωγής Clever Beans, δημιουργώντας το Gods Will Fall, κατάφερε να δημιουργήσει έναν τίτλο που με έκανε να πεθάνω τόσες φορές, που αναγκάστηκα να το κλείσω για να αποφύγω τα χειρότερα. Πάντα όμως, γυρνούσα γεμάτος όρεξη να καταφέρω το αδύνατο!

gods will fall boss videogame

Gods will Fall: Plot

Για ακόμη μια φορά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διεφθαρμένους θεούς και αφιλόξενα μέρη. Τα είχα πει εγώ, οι θεοί μόνο προβλήματα δημιουργούν -αν δεν με πιστεύετε, κάνετε κλικ ΕΔΏ. Συνεχίζοντας λοιπόν, μία ομάδα οκτώ πολεμιστών ξεβράζεται σε ένα νησί και καλείται να εξοντώσει τους δέκα θεούς που το διοικούν. Οι θεοί κρύβονται σε σπηλιές, παραλίες και μπουντρούμια, γεμάτα με κακόβουλα πλάσματα, που σκοπεύουν να σας κάνουν την ζωή δύσκολη μέχρι να φτάσετε στον εκάστοτε θεό. Η βασική δομή του Gods Will Fall είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μηχανισμοί του και η γενικότερη αισθητική του δεν είναι απολαυστική και, με έναν σκληρό τρόπο, ευχάριστη. Η λεπτομέρεια που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίσει από αντίστοιχους τίτλους του είδους του, είναι η ομάδα των πολεμιστών και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν.

gods will fall boss

Gods will Fall: Gameplay

Έχουμε στην διάθεση μας οκτώ πολεμιστές, ο καθένας με τις δικές του ιδιαιτερότητες και ξεχωριστές ικανότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν χαρακτήρες με μεγαλύτερη ζωή και πιο δυνατά όπλα, οι οποίοι όμως είναι δυσκίνητοι και αργοί στην μάχη ή χαρακτήρες με στιλέτα και σπαθιά, γρήγοροι στην μάχη, οι οποίοι όμως έχουν μικρότερες ζωές και πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Γενικά, ο παίκτης έχει την ελευθερία να επιλέξει ποιο σύστημα μάχης θα επιλέξει αλλά, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να μάθει να χειρίζεται όλους τους χαρακτήρες. Κάθε φορά που ένας ήρωάς μας πεθαίνει, εγκλωβίζεται στην εκάστοτε περιοχή και εμείς πρέπει να επιλέξουμε κάποιον άλλον για να φέρει εις πέρας την αποστολή. Όταν νικήσουμε το τελικό boss της κάθε περιοχής (ένας εκ των δέκα θεών), ελευθερώνονται αυτόματα όσοι πέθαναν εκεί. Αν πεθάνουν και οι οκτώ χαρακτήρες, το παιχνίδι τελειώνει.

gods will fall game

Αυτό που, σε πρώτη ανάγνωση, κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερο είναι οι αντιδράσεις των χαρακτήρων. Ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικές αντιδράσεις όταν καλείται να μπει σε μια περιοχή ή όταν μαθαίνει τα δυσάρεστα νέα, ότι κάποιος συμπολεμιστής του εγκλωβίζεται, τόσο σε επίπεδο επιφωνημάτων, όσο και σε επίπεδο παιχνιδιού. Έχουν σχέσεις μεταξύ τους που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά τους και τις ικανότητες τους. Για παράδειγμα, θυμάμαι έναν χαρακτήρα που όταν έμαθε ότι ο χ χαρακτήρας δεν κατάφερε να επιβιώσει θύμωσε και τα στατιστικά του ανέβηκαν έτσι ώστε να μπει και να τον σώσει. Δεν θυμάμαι αντίστοιχο παιχνίδι με τέτοιο μηχανισμό. Η εξολόθρευση των θεών, είναι προσωπική υπόθεση πλέον!

gods will fall soul game

Exterminations

Το να φτάσεις μέχρι κάποιον θεό βέβαια είναι ένα παιχνίδι από μόνο του -και μάλιστα, καθόλου εύκολο. Οι περιοχές είναι γεμάτες με τέρατα, που σκοπός τους είναι να προστατευόσουν την περιοχή τους και τον σατανικό θεό τους. Σκοτώνοντας απλά τέρατα αποδυναμώνουμε τον θεό, οπότε το να τα αγνοήσουμε δεν είναι επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απλή υπόθεση. Σαν souls-like παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του, θα μας αναγκάσει πολλές φορές να παίξουμε στρατηγικά και προσεκτικά έτσι ώστε να δεχτούμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά γίνεται.

gods will fall minions

Τα bosses ( θεοί ) είναι εξαιρετικά δύσκολοι σε εκνευριστικό επίπεδο.  Ακόμα και οι θεοί που δεν είναι τόσο δύσκολοι, εμφανίζονται αφού έχουμε περάσει όλη την πίστα και έχουμε αντιμετωπίσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ακολούθων τους που σίγουρα θα μας έχουν εξαντλήσει. Το ενδιαφέρον και οριακά άδικο στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ελευθερία του.

gods will fall 2021 game mc

Όταν ξυπνάμε στον νησί και καλούμαστε να το εξερευνήσουμε δεν υπάρχει κάποιος “σωστός” δρόμος για να ακολουθήσουμε. Μπορούμε να πάμε σε οποιαδήποτε περιοχή θέλουμε και να ριχτούμε στον αγώνα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην τυχαιότητα της δυσκολίας του. Για παράδειγμα, μπορεί η πρώτη περιοχή που επιλέγουμε να απαιτεί κάποιου είδους αναβάθμιση στους χαρακτήρες που δεν έχουμε ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουμε αρκετές φορές μέχρι να φτάσουμε στο boss και μάλλον δεν θα καταφέρουμε να το σκοτώσουμε ποτέ γιατί απλά δεν μπορούμε, όσο καλά και να το χειριστούμε.

one of the bosses in gods will fall

Στην διάθεση μας έχουμε όλες τις κλασσικές κινήσεις αντίστοιχων παιχνιδιών, όπως την επίθεση, την άμυνα, την αποφυγή και την απόκρουση, με προσθήκες όπως το να σηκώνουμε αντικείμενα από τους νεκρούς αντιπάλους μας και να τα πετάμε και το bloodlust. Το bloodlust είναι μια ικανότητα που έχουν όλοι οι χαρακτήρες και τους επιτρέπει να γεμίζουν ζωή μαζεύοντας ενέργεια από τα χτυπήματά τους. Μία αρκετά σημαντική και προσαρμόσιμη προσθήκη, δίνοντας στον παίκτη την ευκαιρία να το χειριστεί όπως επιθυμεί.

gods will fall monster

Design

Το Gods Will Fall έχει μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική που αποφορτίζει και, ίσως, αποπροσανατολίζει τους παίκτες από την δυσκολία του. Ο σχεδιασμός του είναι αρκετά μινιμαλιστικός χωρίς  έντονες λεπτομέρειες αλλά με έντονα και ευχάριστα χρώματα. Πολλές φορές τα περιβάλλοντα της εκάστοτε περιοχής φαίνονται ζωγραφισμένα στο χέρι. Υπάρχουν πλάσματα που θυμίζουν σκελετούς ή πολεμιστές φαντάσματα αλλά λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού φαίνονται οριακά χαριτωμένοι. Η συνολική αισθητική του παιχνιδιού με άφησε ικανοποιημένο και πριν συνειδητοποιήσω πόσο δύσκολο παιχνίδι είναι, με ηρεμούσε.

gods will fall dungeon

Τα Βosses ήτα εξαιρετικά σχεδιασμένα, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με μια πολύ πρωτότυπη σχεδίαση. Κάποια φάνταζαν μέχρι και αστεία, μέχρι να με σκοτώσουν πέντε ή έξι φορές. Είχαν πολύ ωραίες λεπτομέρειες, ενίοτε χοντροκομμένες αλλά με έναν τρόπο που έμοιαζαν σαν σχεδιαστική επιλογή.  

gods will fall 2021 game

Verdict

Το Gods Will Fall δεν είναι για όλους. Είναι ένα κλασσικό souls-like παιχνίδι με rogue-like προσέγγιση που έχει να προτείνει καινούριες ιδέες και ευστοχεί στις περισσότερες. Το μόνο στοιχείο που θεωρώ ότι μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς παίκτες είναι η τυχαιότητα του. Το βασικό χαρακτηριστικό τέτοιων παιχνιδιών είναι ότι λειτουργούν πάντα δίκαια, όσο δύσκολα και να είναι. Το Gods Will Fall, στην προσπάθεια του να γίνει απρόβλεπτο, γίνεται αρκετές φορές άδικο και εκνευριστικό σε επίπεδο uninstall. Παρόλα αυτά αν έχετε όρεξη και σκληραγωγημένα δάχτυλα, σίγουρα δώστε του μια ευκαιρία.

gods will fall boss scenery

Details

Developer: Clever Beans

Publisher: Deep Silver

Tested on: PC

Availability: PC, PS4, Xbox One and Switch

Χρήστος Μελίδης

More Stories
70981105 1225116417669645 8346245801256681472 n
“ΚΑΝΕ ΜΕ”