genesis noir
genesis noir

Videogame Review: Genesis Noir

Όταν ακούμε την λέξη Noir φανταζόμαστε ντετέκτιβ, μυστήριο, jazz αισθητική και ασπρόμαυρους φωτισμούς, σωστά; Λοιπόν, το Genesis Noir διαφωνεί και καταρρίπτει τα περισσότερα στερεότυπα γύρω από το είδος. Η Feral Cat Den παρουσιάζει ένα παιχνίδι πραγματικά μοναδικό. Ένα φαινομενικά Point’n’Click Adventure, το οποίο όμως παραπέμπει πιο πολύ σε Visual Novel, μιας και η διάδραση του παίκτη με το παιχνίδι αρκείται σε απλά clicks και περπάτημα.

genesis noir a cosmic adventure

Genesis Noir: Story

Δεν ξέρω πώς να περιγράψω ή να εξηγήσω το σενάριο και -για να είμαι ειλικρινής, ακόμα επεξεργάζομαι το τι συνέβη. Προσπαθώντας να αποδώσω τη σωστή διάρθρωση στο Genesis Noir, θα έλεγα ότι μιλάμε για ένα ταξίδι στον χρόνο. Ο πρωταγωνιστής μας, ο No Man, βλέπει την αγαπημένη του, την Miss Mass, να δολοφονείται από τον (φαινομενικά) κεντρικό ανταγωνιστή μας, Golden Boy. Η δολοφονία της Miss Mass πυροδοτεί ένα τραγικό γεγονός, υπαίτιο για την δημιουργία του κόσμου, το Bing Bang και ο πρωταγωνιστής μας καλείται να ταξιδέψει στον χρόνο. Ο σκοπός του; Να αποτρέψει αυτή την πράξη. Καταλαβαίνω ότι τα παραπάνω δεν βγάζουν πολύ νόημα αλλά, πιστέψτε με, παίζοντας το δεν θα καταλάβετε ούτε αυτά -τουλάχιστον με όχι με τη πρώτη προσπάθεια.

a cosmic adventure genesis noir

Σίγουρα, το Genesis Noir δεν θυμίζει κανένα άλλο παιχνίδι που έχετε παίξει. Αν αφεθείτε στη μαγεία της κατασκευής του και δεν ξοδέψετε περιττή φαιά ουσία προσπαθώντας να καταλάβετε τι γίνεται σε κάθε καρέ του, σίγουρα θα βιώσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

genesis noir game

Design

Αν αντιμετωπίσουμε το Genesis Noir σαν ένα Visual Novel, μιλάμε για ένα οπτικοακουστικό διαμάντι. Μινιμαλιστικά σκίτσα και jazz συνθέσεις που σε μαγνητίζουν. Όλοι οι χαρακτήρες αποτελούνται από απλά σκίτσα, γραμμικής λογικής, που όμως καταφέρνουν να είναι εκφραστικά και φορείς ξεκάθαρων συναισθημάτων.

Όσον αφορά το soundtrack, η μουσική του παιχνιδιού σίγουρα είναι το highlight του. Παράλληλα, είναι το μόνο στοιχείο που διατηρεί την Noir αισθητική του και προσαρμόζει τον παραδοσιακό ήχο της Jazz με την science fiction πρόθεση του game.

GenesisNoir main character

Genesis Noir: Gameplay

Ας ξεκινήσουμε με τους μηχανισμούς του Genesis Noir. Θα συνοψίσω την εμπειρία μου σε μία φράση: Δεν υπάρχουν. Η δομή του απαιτεί από τον παίκτης να προχωράει, να λύνει γρίφους και να προχωράει την ιστορία. Περπατάμε, αγγίζουμε αντικείμενα και ενεργοποιούνται κάποιες δράσεις. Τίποτα παραπάνω. Δυστυχώς, παικτικά, η εμπειρία μου ήταν πολύ φτωχή. Όλο το παιχνίδι είναι βασισμένο στην ροή της ιστορίας και στην προσπάθεια μας να την αποδομήσουμε. Οι γρίφοι δεν μπορούν καν να καταγραφούν σαν γρίφοι μιας, και μιλάμε για απλά clicks που δεν απαιτούν problem solving ικανότητες ή οποιαδήποτε μορφή σύνθετης σκέψης.

genesis noir game 2021

Verdict

Το Genesis Noir σίγουρα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Ο ενδοιασμός έγκειται στο αν αυτή η εμπειρία υπάγεται στο gaming ή απλά σε μια οπτικοακουστική εκτέλεση μιας αρκετά ενδιαφέρουσας ιδέας. Αν η κοσμογονία και γενικότερα η φιλοσοφική ανάλυση φυσικών -και όχι μόνο- φαινομένων είναι κάτι που σας εξιτάρει, τότε σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν από την άλλη θέλετε να παίξετε ένα Point’n’Click Adventure τίτλο, όπως οι δημιουργοί του το παρουσιάζουν, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε με την ρηχότητα των μηχανισμών του και το πολύ περπάτημα.

Καταλήγοντας, το Genesis Noir είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, που θα μπορούσε άνετα να κάνει την διαφορά στην κατηγορία του, αλλά δεν προσπάθησε αρκετά.

genesis noir game 2021 pc

Details

Παίχτηκε σε: Pc

Διαθέσιμο σε: PC, Xbox One, Nintendo Switch

Developer: Feral Cat Den

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26/03/2021

Τιμή: 14,99€ 

Χρήστος Μελίδης

More Stories
Narita boy 80s aesthetics
Videogame Review: Narita Boy