Videogame Review: Cloudpunk

Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο κόσμο του Cloudpunk, δεν είχα πολλές προσδοκίες. Ωστόσο διαψεύτηκα και να μαι, έντεκα ώρες μετά, να γράφω για αυτό. Το Cloudpunk δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα παιχνίδι χωρίς ψεγάδια και έχει αδυναμίες που προδίδουν την indie καταγωγή του. Όμως έχει ένα ξεκάθαρο στόχο και τον επικοινωνεί εύστοχα. Θέλοντας να γίνω πιο συγκεκριμένος, η ομάδα παραγωγής Ion Lands μας παρουσιάζει ένα τίτλο ο οποίος στηρίζεται κυρίως στην αφήγηση και την αλληλεπίδραση, τόσο της πρωταγωνίστριας με τους χαρακτήρες που συναντάει όσο, και με την ίδια την πόλη στην οποία διαδραματίζεται το παιχνίδι.

Plot

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Rania στην πρώτη της βάρδια ως οδηγός στην μυστηριώδες μεταφορική εταιρία Cloudpunk. Η δουλεία μας, σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, είναι να μεταφέρουμε πακέτα, ανθρώπους, βόμβες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζονται οι κάτοικοι μιας παρηκμασμένης πόλης. Δεν ρωτάμε τι περιέχουν τα δέματα και δεν μας αφορά το τι θα κάνουν με αυτά οι παραλήπτες, ακόμα και αν αμφιβάλουμε για την νομιμότητα της δουλείας μας . Έχουμε στην διάθεση μας ένα ιπτάμενο αμάξι (HOVA), ανάγκη για χρήματα και κάποιους ηθικούς άξονες για να κινούμαστε -και κάπου εδώ το παιχνίδι ξεκινάει να γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον!

The Setting of Cloudpunk

Όσο τριγυρνάμε με το ιπτάμενο μας αμάξι στο σκοτεινό και φουτουριστικό κόσμο του Cloudpunk, γνωρίζουμε συνέχεια καινούριους χαρακτήρες, από AI που ονειρεύονται να γίνουν CEO μέχρι σνομπ android butlers, που μας βάζουν όλο και πιο βαθειά στην ιδιοσυγκρασία της Nivalis. Μια πόλη γεμάτη Neon φώτα, τεράστιες πινακίδες και ουρανοξύστες ριζωμένους σε πλημυρισμένα χαλάσματα. Μια πόλη γεμάτη σπασμένες μηχανές και διεφθαρμένους ανθρώπους, που όλοι μοιράζονται την ίδια απόγνωση, την ίδια κούραση. Στην Nivalis δεν έχει σημασία αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, όλοι κουβαλάνε αμαρτίες και μυστικά. 

Πως τα ξέρω όμως όλα αυτά; Μου τα αφηγήθηκε το παιχνίδι με πολύ εύστοχα voice actings και καλογραμμένους χαρακτήρες. Εντυπωσιάζομαι που ένα τόσο μικρό στούντιο κατάφερε να έχει τόσο καλής ποιότητας ερμηνείες. Υπήρξαν βέβαια δευτερεύοντες χαρακτήρες που το voice acting τους ήταν αδέξιο και μονοδιάστατο. Ωστόσο, εκεί που είχε σημασία, το Cloudpunk  έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.

Mechanics

Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι απλοί -ίσως υπερβολικά απλοί. Έχουμε στη διάθεση μας ένα ιπτάμενο αμάξι(HOVA) και τα πόδια μας. Γυρνάμε την πόλη, μεταφέρουμε δέματα, συλλέγουμε αντικείμενα και αλληλεπιδράμε με χαρακτήρες. Ο χειρισμός του HOVA είναι βολικός και αρκετά χαλαρωτικός, κάτι το οποίο είναι θετικό, μιας και ο παίκτης θα περάσει την περισσότερη ώρα του παιχνιδιού μέσα του. Η οδήγηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα πρωτότυπο παικτικά, αλλά είναι πολύ χρήσιμη στην αφομοίωση του κόσμου. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στον παίκτη να θαυμάσει τον σχεδιασμό της Nivalis και να γίνει μέρος της. 

Απ’ την άλλη, όταν πρέπει να εξερευνήσεις μια περιοχή με τα πόδια μπορεί να γίνει ανιαρό, όπως και στην κανονική ζωή. Πέρα από το οπτικό κομμάτι που αποσυντίθεται λίγο όταν το πλησιάζεις, το παιχνίδι έχεις κάποιες απλοϊκές δομές που μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικές. Για παράδειγμα, για να προσγειωθείς σε μια περιοχή πρέπει να αφήσεις το αμάξι σου σε ένα parking, κάτι το οποίο αποτελεί μία ωραία λεπτομέρεια και γενικά δεν χρειάστηκε ποτέ να γυρίσω δύο-τρία τετράγωνα για να βρω, οπότε όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποιες περιοχές χρειαζόταν να βρω κάποιον κάπου βαθειά μέσα τους και μετά να γυρίσω, με τα πόδια. Χαμένος χρόνος!

Cloudpunk’s Characters & Morals

Πάλι καλά που μου κρατούσε παρέα ο Camus, ο ΑΙ σκύλος μου. Ένα αξιολάτρευτο ΑΙ το οποίο δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από έναν κανονικό σκύλο. Ήταν αθώο, χαριτωμένα αμήχανο και πάντα εκεί για να αποφορτίζει την Rania όταν χρειαζόταν. Οι δυο τους είχαν πολύ καλή χημεία, αν και αντίθετοι σε αρκετά πράγματα. Ο Camus λειτουργούσε σαν αντίβαρο στις πράξεις της πρωταγωνίστριας. Στο κόσμο του Cloudpunk όλα μεταβάλονται τόσο γρήγορα, ειδικά σε αυτή την δουλεία, και η Rania δεν μπορεί να ξεφύγει. Βλέπουμε την Rania  να αλλάζει, να γίνεται πιο ψυχρή, πιο κυνική και το Camus να αναρωτιέται γιατί το αφεντικό του φέρεται έτσι, ή να λέει την απλή αλλά πάντα καλοπροαίρετη γνώμη του στα ηθικά διλήμματα που συναντάνε.

Πολλές φορές, μαζί με τους πρωταγωνιστές, θα μπούμε και εμείς στη διαδικασία να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις μας ή ακόμα και να κάνουμε μια κακή πράξη, σκεπτόμενοι ότι έτσι λειτουργούν τα πράγματα εδώ, όλα για τα λεφτά. Όμως περιέργως, για το παιχνίδι τα λεφτά δεν έχουν καμία πραγματική αξία. Πέρα από το να επισκευάσουμε το όχημα μας ή να του βάλουμε καύσιμα δεν υπάρχει καμία άλλη, σχετική με την έκβαση του παιχνιδιού, χρήση. Μπορούμε να αγοράσουμε φαγητό, ρούχα, ναρκωτικά και διάφορα αντικείμενα για να στολίσουμε το διαμέρισμα μας, αλλά δεν έχουν καμία σημασία, ούτε επηρεάζουν κάπως το σενάριο.

Η Rania σε όλο το παιχνίδι έλεγε πόσο ανάγκη έχει τα χρήματα, οπότε θεώρησα δίκαιο να μην τα ξοδέψω άσκοπα και να τα κρατήσω μέχρι την στιγμή που θα χρειαστούν για κάτι σοβαρό. Αυτή η στιγμή δεν ήρθε ποτέ και ένιωσα λίγο αδικημένος. Θα μπορούσαμε να παίρνουμε ναρκωτικά και να παρτάρουμε ρε Rania, ελπίζω να σου χρησιμέψουν αργότερα.

Closure

Το Cloudpunk είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παιχνιδιού που όμως έχει να προσφέρει πολλά, ιδιαίτερα στους λάτρεις των story-driven παιχνιδιών. Οι μηχανισμοί του είναι απλοί και στερούνται βάθος, αλλά εξυπηρετούν τη ροή και τη δράση των γεγονότων. Το σενάριο, οι διάλογοι και οι ερμηνείες είναι προσεγμένα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ η αφήγηση συνεπαίρνει. Βέβαια, θα μπορούσε να διαρκεί λιγότερο, αποφεύγοντας κάποιες άσκοπες αποστολές ή το αχρείαστο και ενίοτε ενοχλητικό περπάτημα. Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι κουράστηκα, μιας και η αγωνία μου να μάθω περισσότερα για τον κόσμο του υπερίσχυε σε όλη την διάρκεια του. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Χρήστος Μελίδης

More Stories
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΝΗ