Need for speed Movie
Need for speed Movie

Films Based on Videogames Part 3

Όταν οι ήρωες των βιντεοπαιχνιδιών αποκτούν σάρκα και οστά!

fisikoaerio-970x250efdfcc644d70c767.gif

 

Στο ακόλουθο άρθρο θα παρατεθούν ταινίες εμπνευσμένες ή/ και βασισμένες σε βιντεοπαιχνίδια. Από μεγάλες, Χολιγουντιανές παραγωγές γεμάτες δράση και ένταση, μέχρι Ασιατικές και ατμοσφαιρικές δημιουργίες, δίνουν ζωή σε πολλούς από τους χαρακτήρες που έχουμε αγαπήσει και απευθύνονται τόσο στους μύστες του gaming, όσο και στους μη. Let’s begin!


1) Forbidden Siren Movie

Το Ιαπωνικό horror φιλμ Forbidden Siren (επίσης γνωστό ως Sairen) κυκλοφόρησε το 2006 και είναι βασισμένο στο δεύτερο μέρος της ομότιτλης σειράς βιντεοπαιχνιδιών. Αξίζει να αναφερθεί πως το Forbidden Siren είναι δημιούργημα του Keiichiro Toyama, ο οποίος κρύβεται και πίσω από το διαχρονικό και αγαπημένο Silent Hill.  Άρα, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, ο τρόμος και η σκοτεινή αισθητική δίνουν δυναμικά το παρόν. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από ένα συγγραφέα, ο οποίος μετακομίζει σε ένα νησί μαζί με τη κόρη του και το γιο του. Οι κάτοικοι ωστόσο δείχνουν κάθε άλλο παρά φιλικοί, προειδοποιώντας τους πως απαγορεύεται να βγουν από το σπίτι τους κάθε φορά που ακούγεται η σειρήνα…
Η προσέγγιση που έχει γίνει είναι εξαιρετική και είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το φιλμ δεν αδικεί το παιχνίδι. Υπήρχε βέβαια περιθώριο βελτίωσης, αλλά -σε γενικές γραμμές, μεταδίδονται σωστά τα συναισθήματα του φόβου και της αγωνίας, ενώ δε λείπουν οι μεγάλες ανατροπές. Αν είστε λάτρης του βιντεοπαιχνιδιού ή/ και των ταινιών τρόμου, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη παρακολουθήσετε!

2) Ratchet and Clank Movie

Το Ratchet and Clank, ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια που παίξαμε και αγαπήσαμε στο PlayStation 2, έγινε computer animated ταινία το 2016. Η ιστορία της βασίζεται στο σενάριο του ομότιτλου παιχνιδιού, με τον Ratchet, το τριχωτό Lombax, να προσπαθεί να σώσει το κόσμο με τη βοήθεια του Clank, ενός ρομπότ με …προσωπικότητα. Αν και το σενάριο ακούγεται αρκετά κοινότυπο, αυτό το παιχνίδι αγαπήθηκε όσο λίγα, λόγω του χιούμορ, της ειρωνείας και των punchlines του. Το φιλμ ωστόσο, αν και του έμεινε πιστό, περιόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό όσα έκαναν τη πρωτότυπη σειρά ξεχωριστή, με τα αστεία του να φαίνονται παρωχημένα και πιο μετρημένα. Παρόλα αυτά, σας προτείνω να της αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, καθότι έχει εντυπωσιακό animation, καλό voice acting και μεταδίδει -ως ένα βαθμό, το feeling του παιχνιδιού!

3) Corpse Party

Άλλο ένα θρίλερ έρχεται να προστεθεί στη λίστα! H Ιαπωνική ταινία Corpse Party είναι βασισμένη στην ομότιτλη σειρά βιντεοπαιχνιδιών. Μετά τη μεταφορά της ιστορίας σε anime,  η δημιουργία live-action φάνταζε μονόδρομος. Έτσι, το 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία, με το sequel της να ακολουθεί το 2016. Και τα δύο φιλμ ακολουθούν το πρωτότυπο σενάριο, που θέλει μία παρέα μαθητών να συμμετέχουν σε ένα τελετουργικό, το οποίο τους παγιδεύει σε μία φρικιαστική διάσταση, γεμάτη φαντάσματα και φρίκη. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, το Corpse Party δεν αποτελεί ευχάριστο θέαμα και απαιτεί γερό στομάχι. Ενδύκνειται μόνο για τους φίλους του gore και του horror, μιας και οι υπόλοιποι θα βρεθούν να δυσανασχετούν συχνά με τα όσα παρουσιάζονται. Είναι μία από τις αξιόλογες μεταφορές videogame σε φιλμ και -παρόλο τις όποιες διαφορές εντοπίζονται, πατάει στην ίδια βάση. Αν το αντέχετε, δώστε του μία ευκαιρία!

4) Need for Speed

Το φιλμ Need for Speed κυκλοφόρησε το 2014 και είναι εμπνευσμένο από την ομότιτλη σειρά racing παιχνιδιών. H ιστορία του εμπλέκει τη λύτρωση και την εκδίκηση, αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει με γρήγορα, ακριβά αυτοκίνητα και κόντρες. ΠΟΛΛΕΣ κόντρες. Σε αντίθεση με το τι υποστηρίζουν οι κριτικοί, προσωπικά απόλαυσα αυτή τη ταινία. Σίγουρα, το σενάριο είναι κορεσμένο αλλά οι σκηνές με το κυνηγητό και τους αγώνες, σε συνδυασμό με το ικανοποιητικό φινάλε, τις εκρήξεις και τα drifting σώζουν τη κατάσταση! Το Need for Speed δίνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται στο κοινό του!

5) Tekken

Το φιλμ Tekken κυκλοφόρησε το 2009 και είναι βασισμένο στην ομότιτλη σειρά fighting βιντεοπαιχνιδιών. Σε σκηνοθεσία του Dwight H. Little, η ιστορία του ακολουθεί τον Jin Kazama ο οποίος προσπαθεί να συμμετάσχει στο Iron Fist Tournament, θέλοντας να εκδικηθεί για το θάνατο της μητέρας του, Jun. Αν και η ταινία δεν είναι κάτι το αξιόλογο, αποτυπώνει ενδιαφέρουσες σκηνές μάχης και ξυπνά λίγα συναισθήματα και αναμνήσεις από το βιντεοπαιχνίδι. Ωστόσο οι ερμηνείες των ηθοποιών δεν είναι ιδιαιτέρως καλές και οι ήρωες πολλές φορές φαντάζουν εκτός χαρακτήρα, ενώ η γενικότερη προσέγγιση είναι άστοχη. Αν και ξεκίνησε φαντάζοντας πολλά υποσχόμενη, κατέληξε να γίνει βαρετή, αποδεικνύοντας πως είναι αρκετά δύσκολο ένα live-action φιλμ να ‘αιχμαλωτίσει’ την ατμόσφαιρα ενός κλασικού και αγαπημένου βιντεοπαιχνιδιού. Don’t get your hopes up!

Closure

Η μεταφορά ενός παιχνιδιού σε ταινία είναι μία σύνθετη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, με τις περισσότερες να μην έχουν καλή έκβαση. Ωστόσο, πάντα θα έχει ενδιαφέρον το να παρακολουθούμε τις απόπειρες προσαρμογής των εικονικών χαρακτήρων που αγαπάμε, μέσα σε ένα ρεαλιστικό, live-action φόντο!

Μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο μέρος του άρθρου ΕΔΩ

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
cu MaoSamaRetry.1280
Anime Review: Maou-Sama, Retry!