menoumespiti2
menoumespiti2

Μένουμε Σπίτι

“Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε”

Στο πλαίσιο του συντονιστικού της ρόλου για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού COVID-19, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υλοποίησε την ενημερωτική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι, Βγαίνουμε Νικητές», στις 15 Απριλίου.

Μια καμπάνια όπου αναδεικνύει την προσφορά όλων όσοι εργάζονται με περισσή αυταπάρνηση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και να φροντίζουν για την προστασία εκείνων που μένουν στο σπίτι – που και αυτοί με την σειρά τους επιδεικνύουν επιμονή και υπομονή.
Άνθρωποι που στέκονται στην πρώτη γραμμή, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, τα παιδιά που κάνουν ντελίβερι, όσοι δουλευουν στους δρόμους, τους δασκάλους, αυτούς που μας προστατεύουν, τους εθελοντές αλλά ακόμα και τον διπλανό σου, αυτόν που δεν φοβάται να κάνει το σωστό!

Είναι ανάγκη να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι. Να παραμείνουμε δραστήριοι, ακολουθώντας διαδικτυακά προγράμματα άθλησης, να βγαίνουμε για περπάτημα, με απόσταση 2 μέτρων, μα και να κάνουμε συχνά διατάσεις.

-Εκτός από την σωματική μας υγεία, είναι ανάγκη να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία. Μένουμε σπίτι, αλλά δεν Μένουμε μόνοι! Οτιδήποτε χρειαστούμε, υπάρχει τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, στο 10306.

-Εάν νοσείτε με ήπια συμπτώματα, τηρείτε ευλάβεια τα λεγόμενα του παρακάτω βίντεο:

Φροντίζουμε τις ευπαθείς ομάδες. Βοηθάμε τους γονείς μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να μείνουν μακριά από γκισέ τραπεζών και ATM.

Η διατήρηση των μέτρων είναι πάρα πολύ σημαντική. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας και κρατάμε αποστάσεις! Αν ο φορέας μειώσει τις επαφές του κατά 50% ή 75% η μείωση της εξάπλωσης του ιού είναι τεράστια!

“Είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων” δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο διάγγελμα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν δεύτερη φύση τους τα μέτρα υγιεινής και την αλλαγή στον τρόπο ζωής. Τόνισε ακόμα ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων, θα γίνει βήμα βήμα, ώστε να μην “υπάρξει έξαρση του κορονοϊού.

Η αποκλιμάκωση θα γίνει σιγά σιγά.

-Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.
-Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. (Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών) όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.
-Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
-Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.
-Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
-Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.
-Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό και το κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή.

Έκλεισε το χθεσινό του διάγγελμα λέγοντας :

“Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.
Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε”.

Το νέο σύνθημα είναι Μένουμε ασφαλείς, μα καλό είναι να μην ξεχνάμε πως βασικός σκοπός είναι να μένουμε ακόμα σπίτι όσο το δυνατόν παραπάνω.

More Stories
719362 scaled
Psycho-Pass: Μία Καλύτερη Ματιά στους Κεντρικούς Χαρακτήρες