09 Mind Blowing Theories About WandaVision Episode 4
09 Mind Blowing Theories About WandaVision Episode 4

WandaVision: Επεισόδιο 9 Review + Easter Eggs

“Είσαι ένας μύθος… Ένα πλάσμα ικανό να δημιουργεί από το τίποτα. Αυτό, λέγεται chaos magic· Σημαίνει πως είσαι η Scarlet Witch”. Και έτσι, από τα χείλια της Agatha Harkness, ακούστηκε επιτέλους το όνομα με το οποίο είναι γνωστή στα κόμικ εδώ και δεκαετίες η Wanda Maximoff.

To ένατο και τελευταίο επεισόδιο του Wandavision ήταν ίσως και το πιο αμφιλεγόμενο της σειράς. Με τίτλο “The Series Finale”, άφησε αρκετά ερωτήματα αναπάντητα. Κατά αυτό τον τρόπο, απογοήτευσε πολλούς fans που περίμεναν επικά cameos, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ. Παρόλα αυτά, είχε τις αναμενόμενες εντυπωσιακές μάχες που θα περίμενε o κάθε λάτρης της Marvel και την κλασσική αναμέτρηση των “κακών” της υπόθεσης με τους ήρωες τόσο σε πραγματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ομολογουμένως, οι προσδοκίες για το επεισόδιο εννιά, ήταν πολλές. Το αν τις εκπλήρωσε, είναι ακόμα στον αέρα. Όπως ακριβώς και οι δύο χαρακτήρες σε ένα αναπόφευκτο mexican standoff.

WandaVision Episode 8 Agatha Harkness Flying
WandaVision: Agatha Harkness

WandaVision Επεισόδιο 9: Synopsis

Όπως είχε μαντέψει κάθε φανατικός της marvel, η Agness ήταν τελικά η Agatha Harkness, της οποία η MCU εκδοχή είναι κάπως διαφορετική από ότι στα κόμικ. Σημασία έχει ότι στη σειρά, σκοπός της είναι να απορροφήσει όλη τη δύναμη (chaos magic) της Wanda. Αξίζει να αναφερθεί πως την χαρακτηρίζει ”ανώτερη και από εκείνη του Dr. Strange”. Κρατώντας λοιπόν τα δύο της παιδιά ομήρους, την αναγκάζει να μονομαχήσουν, κάτι που αρχικά δεν εξελίσσεται καλά για τη Wanda. H Agatha είναι τόσο δυνατή όσο και έμπειρη, και αρχίζει να αποδυναμώνει την αντίπαλό της με τα πρώτα χτυπήματα. Από την άλλη μεριά του Hex, o Hayward, που από την αρχή της σειράς έχει πλέον μεταμορφωθεί σε κλισέ κακό, στέλνει τον Λευκό Vision να καταστρέψει την Wanda και τον HexVision.

wandavision hayward

H μάχη μεταξύ των δύο Vision είναι σύντομη και περιλαμβάνει μία φιλοσοφική συζήτηση. Μετά από τη συζήτηση αυτή, για το ποιος είναι ο πραγματικός, ο “καλός” Vision μεταφέρει τις μνήμες του στον άλλον. O λευκός Vision, με νέα πλέον συναίσθηση του εαυτού του και ελαφρώς μπερδεμένος, πετάει μακριά.

Evt03omVEAA7DIM
Η μάχη μεταξύ των δύο Vision

Η μάχη της Wanda με την Agatha λήγει με νικήτρια την πρώτη. H Wanda έχει αποδεχτεί πλήρως τις δυνάμεις της και την ταυτότητά της ως Scarlett Witch. To τίμημα όμως που πληρώνει για να λήξει το Hex και να ελευθερωθούν οι κάτοικοι του Westview, είναι να θυσιάσει (με τις ευλογίες του) τον Vision που δημιούργησε, καθώς και τα παιδιά της.

WandaVision Goodbye
WandaVision Επεισόδιο 9: Η Wanda αποχαιρετά τον Vision

Post Credit Scenes

Στην πρώτη post credit σκηνή, μια πράκτορας του FBI φωνάζει τη Monica Rambeau σε μια αίθουσα σινεμά για να της αποκαλύψει ότι: 1) Είναι στην πραγματικότητα Skrull 2) Θέλει να της μιλήσει “εκεί πάνω” (στο διάστημα) ο Nik Fury.

wandavision episode 9 mi credits scene explained wandavision episode 9 mi credits scene explained 5
Η πράκτορας του FBI

Στη δεύτερη post credit σκηνή, η Wanda βρίσκεται σε μια απομονωμένη καλύβα στα βουνά. Η κάμερα την ακολουθεί καθώς μπαίνει, για να αποκαλύψει ότι έχει χωρίσει τη συνείδησή της στα δύο και, με αστροπροβολή, διαβάζει το Darkhold (bad Wanda!). Σταματάει όταν ακούει ξαφνικά τις φωνές των παιδιών της να φωνάζουν “βοήθεια” από το υπερπέραν.

wandavision episode 9 after credits scene
H Wanda διαβάζει το Darkhold στην after credits scene

Review

Το ένατο επεισόδιο της σειράς δεν είναι το καλύτερο που έχουμε δει μέχρι στιγμής και σίγουρα είναι κατώτερο από το υπέροχο “Previously On” ή το “We Interrupt this program”. Να φταίνε οι υψηλές προσδοκίες; Τα ατελείωτα fan theories, που προεξοφλούσαν από άφιξη του Reed Richards των Fantastic Four μέχρι τον Proffessor Xavier να εμφανίζεται μαζί με τον Wolverine;

wanda and vision wandavision episode 9

Το σίγουρο είναι ότι το Wandavision ήταν το πρώτο original content της Marvel, από το 2019 και το Avengers Endgame. Πράγματι, it’s been 84 years. Επόμενο ήταν λοιπόν το κοινό να είναι πεινασμένο για αναφορές, easter eggs, cameos και όσες πλοκές ήταν δυνατό να μαζευτούν σε μια σειρά με επεισόδια 25-35 λεπτών.

Γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο καλοφτιαγμένες σειρές αυτού του είδους που έχω παρακολουθήσει. Η Marvel κατάφερε να μην απογοητεύσει στα κύρια σημεία. H σκηνοθεσία του Matt Shakman είναι υψηλότατου επιπέδου, το ίδιο και το σενάριο του Jac Schaeffer. Υπάρχουν εκκρεμότητες όσον αφορά τους χαρακτήρες; Αρκετές. Ο Hayward μετά το έβδομο επεισόδιο είναι μονοδιάστατος. Επίσης στη περίπτωση της Monica Rambeau, από τη στιγμή που αποκτά τις δυνάμεις της, σταματάει ουσιαστικά η εξέλιξη του χαρακτήρα της, ενώ η Darcy Lewis αποτελεί πλέον comic relief των τριών δευτερολέπτων. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όλοι αυτοί είναι δευτερεύοντες χαρακτήρες και το φινάλε δεν επικεντρώνεται πάνω τους.

WandaVision: Finale

Το φινάλε επικεντρώνεται στη Wanda και τον Vision. Περιστρέφεται γύρω από το πένθος και την απώλεια που βιώνει η Wanda, και πώς τελικά καταλήγει -προς το παρόν- να τη χειριστεί. Πρόσθετα, αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή των δυνάμεων της. Ίσως όχι αυτή που θα περίμεναν οι γνώστες των κόμικ και του περίφημου “House of M”, από το οποίο δανείζεται τα περισσότερα στοιχεία το Wandavision, αλλά σίγουρα ανοίγει την επόμενη φάση του χαρακτήρα, φέρνοντάς τον πιο κοντά στη Scarlet Witch που ξέρουμε. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια σημεία μπορούσες σχεδόν να ακούσεις τις χιλιάδες φωνές του κοινού που φώναζαν “πες το! Mutant! MUTANT!”, οι οποίες δεν εισακούσθηκαν. Ίσως είναι νωρίς;

wandavision wanda as scarlet witch

Είναι ήδη γνωστό και έχει άλλωστε ανακοινωθεί, ότι το Wandavision συνδέεται άμεσα με τη συνέχεια του Dr. Strange (Dr. Strange and the Multiverse of Madness). Παρόλα αυτά, δεν έγινε αναφορά σε multiverse, ούτε κάτι πέρα από τη δεύτερη post credit σκηνή, που να στήνει κάτι τέτοιο. Η εμφάνιση του Fietro (fake Pietro) που όλοι πόνταραν στο να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για τους mutants, άλλα και τη σαφέστατη αναφορά σε διαφορετικό σύμπαν, ήταν ένας μεγάλος εμπαιγμός. Δίχως αμφιβολία, ήταν από τις αδυναμίες όχι μόνο του επεισοδίου, αλλά και ολόκληρης της σειράς.

wanda with hex vision and their children
Η Wanda μαζί με τον Hex Vision και τα παιδιά τους

Κudos πάντως για τις ερμηνείες της Elisabeth Olsen, του Paul Bettany και της Kathryn Hahn. Γιατί όμως; Λοιπόν, σου έχει τύχει να θες να παρακολουθήσεις υλικό από Marvel για να περάσεις καλά, και τελικά να καταλήγεις να κλαις και να σπαράζεις; Αυτό συμβαίνει στα τελευταία 10 λεπτά του επεισοδίου, που η Wanda αποχαιρετά τον δικό της Vision και τα παιδιά της, γιατί καταλαβαίνει ότι αυτή η ψεύτικη πραγματικότητα κοστίζει τις ζωές κάποιων χιλιάδων κατοίκων του Westview. Ευχαριστώ για τα δάκρυα Marvel.

WandaVision Επεισόδιο 9: Highlights

 • Η φιλοσοφική συζήτηση του Hex Vision με τον Λευκό Vision για το τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο, βασισμένη στο θεώρημα μεταφυσικής του παράδοξου “Πλοίου του Θησέα” που έχουν συζητήσει ο Πλάτωνας και Ηράκλειτος.
 • Η τελική μάχη με την Agatha, όταν η Wanda εμφανίζει το περίφημο διάδημα της Scarlet Witch, το οποίο σχηματίζεται σαν ενέργεια στο μέτωπό της. Well done, MCU.
EvtGHIyVEAEXx8E 1
H Wanda ως Scarlet Witch
 • Τα δίδυμα της Wanda σε φουλ εκδήλωση των δυνάμεων τους, το οποίο προμηνύει άλλωστε ότι θα τα ξαναδούμε, ίσως λίγο μεγαλύτερα (wink wink)
 • H Μonica Rambeau σταματάει τις σφαίρες και μας δίνει ένα δείγμα του τι σημαίνει να είσαι η Captain Marvel 2/ Photon/ άλλα 100 ονόματα που έχει ο χαρακτήρας της στα κόμικ.
review wandavision marvel episode 9 5144adc25 2cd4 47d8 8990 bf461f25fd15
WandaVision Επεισόδιο 9: Η Monica Rambeau χρησιμοποιεί τις Photon Powers
 • Οι κάτοικοι της πόλης θυμίζουν στο κοινό ότι οι υπερδυνάμεις έχουν πάντα επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.
 • Η Darcy Lewis, έστω για 5 δευτερόλεπτα είναι μια θεά που σώζει την ημέρα και πέφτει πάνω στον Hayward με το φορτηγό που οδηγεί από το προ-προηγούμενο επεισόδιο.
 • Η νέα και ιδιαίτερα πετυχημένη στολή της Scarlet Witch.

WandaVision Επεισόδιο 9: Easter Eggs

 • Όταν η Wanda ρίχνει το αυτοκίνητο στην Agatha και βλέπουμε μόνο τις μπότες της, είναι ξεκάθαρη αναφορά στο Μάγο του ΟΖ και την Wicked Witch of the East που την πλακώνει το σπίτι της Dorothy στην αρχή. Σε ένα από τα επεισόδια, το σινεμά της πόλης παίζει αυτή την ταινία.
 • Ο τρόπος που δουλεύουν οι δυνάμεις της Agatha, αντιστοιχούν ακριβώς στην creepy διαφήμιση “Υο Magic” με το παιδάκι που γίνεται σκελετός καθώς δεν μπορεί να φάει το γιαούρτι.
 • Το Darkhold που είναι το σκοτεινό βιβλίο που αναφέρεται η Agatha, έχει εμφανιστεί και σε επεισόδια στο Agents of Shield. Πρέπει επίσης να είναι το βιβλίο που λείπει από τη βιβλιοθήκη του Kamar-Taj, δηλαδή εκεί που εκπαιδεύτηκε ο Dr. Strange.
darkhold
Το Darkhold
 • H κίνηση της Wanda με το αυτοκίνητο στην Agatha, ήταν η ίδια που έκανε εναντίον του Iron Man στο Civil War.
 • Όταν ο Agent Woo καταφέρνει να βγάλει τις χειροπέδες αναφωνεί “flourish”. Αυτό είναι ξεκάθαρη αναφορά στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που έμαθε ο Scott Lang από βαρεμάρα στο Ant Man και τελικά έμαθε και ο ίδιος.
 • Στη σελίδα του Darkhold που αναφέρεται η Scarlet Witch, η φιγούρα της περιβάλλεται από εξάγωνα, που είναι και το σχήμα που επαναλαμβάνεται σε όλη τη σειρά.
 • Στη δεύτερη post credit σκηνή η Wanda διαβάζει το Darkhold μέσω αστροπροβολής, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και ο Steven Strange. Την ώρα που συμβαίνει αυτό, η μουσική υπόκρουση είναι το theme του Dr. Strange.
1TdKtywBWrhVTWAlurTlbyg

Closure

Ποιος ήταν τελικά ο προστατευόμενος μάρτυρας που έψαχνε ο Agent Woo; Γιατί να εμφανιστεί ο Evan Peters αν δεν επρόκειτο για τον Quicksiver των Xmen; Γιατί να ΜΗΝ εμφανιστεί ο Dr. Strange, ενώ ταίριαζε απόλυτα; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο aerospace engineer που ανέφερε επανειλημμένα η Monica; *γκουχReedRichardsγκουχ* Που στο καλό πήγε ο Λευκός Vision και γιατί;

Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να απαντηθούν μπορεί και όχι. Αυτό που μένει είναι ένα ικανοποιητικό επεισόδιο όσον αφορά την πλοκή και την ουσία της σειράς, η οποία κλείνει με ένα συγκινητικό, τελευταίο κεφάλαιο. Η συνέχεια στο Dr. Strange and the Multiverse of Madness. Γιατί, δεύτερη σεζόν δε φαίνεται στον ορίζοντα.

More Stories
Screen Shot 2018 11 06 at 16.31.45
ATHENS RETRO FESTIVAL